Zadivili svijet

“To je najfrapantniji i najveličanstveniji događaj svekolike evropske revolucionarne istorije XX vijeka u borbi za svoju slobodu, svoju nezavisnost i svoju kulturu”, vječno odzvanjaju riječi Žan Pol Sartra o 13. julu

1808 pregleda0 komentar(a)
Spomenik strijeljanim u Lazinama, Foto: Boris Pejović

Dok je Evropa stenjala pod fašističkom čizmom, crnogorski mladići i đevojke 13. jula 1941. zapjevaše: “Listaj goro, cvjetaj cvijeće, Crna Gora u boj kreće”.

“To je najfrapantniji i najveličanstveniji događaj svekolike evropske revolucionarne istorije XX vijeka u borbi za svoju slobodu, svoju nezavisnost i svoju kulturu...” - vječno odzvanjaju riječi Žan Pol Sartra.

Zadojeni junaštvom slavnih predaka, koji su sve bitke dobijali, Crnogorci su gotovo goloruki jurišali na neprijateljske položaje i svoju Crnu Goru oslobađali od fašističkog okupatora.

“Crnogorski narod je u toku Oslobodilačke borbe dao nebrojene žrtve, a njegovi sinovi i kćeri učinili su velika herojstva” - kazao je Tito.

Za samo tri dana, Crna Gora je postala prva velika slobodna teritorija u Evropi.

Crnogorski otpor fašizmu zadivio je svijet.

Već 21. jula 1941. u Domu trezvenosti u Beranama, održana je Skupština narodnih predstavnika koja je proglasila da s tim danom prestaje sva vlast stare države i okupatora. Ovaj svojevrsni parlament na zelenom Limu, donio je niz važnih odluka u kojima su proklamovana i neka načela koja će kasnije postati osnova jugoslovenskog društvenopolitičkog sistema.

Vlast je predata ljudima kojima će narodni interesi biti iznad svega.

U Odbor narodnog oslobođenja ušla su dvadesetdva člana. Za predsjednika je izabran prota Aleksandar Bojović, za potpredsjednika, profesor Simo Kastratović, a za sekretara, učitelj, Panto Mališić.

Formirano je pet sekcija: Upravna, Ekonomskofinansijska, Vojnosudska, Socijalnozdravstvena i Kulturnoprosvjetna, kojima su rukovodili članovi Odbora.

Sjutradan, 22. jula 1941. osnovana je, sa sjedištem u Beranama, partizanska pošta, prva u Crnoj Gori i Jugoslaviji. Upravnik je bio Maksim Vuković, koji je organizovao sve veze i pošte na slobodnoj teritoriji...

Među 216 delegata istorijske Skupštine narodnih predstavnika, nalazio se i Veselin Masleša, sin imućnog banjalučkog trgovca Aleksandra Masleše. Završio je gimnaziju u rodnoj Banjaluci, pravo studirao u Zagrebu, ekonomiju u Frankfurtu, sociologiju u Parizu; pokretač NIN-a, briljantan pisac studija i eseja, pripadao je onim predratnim intelektualcima, vrsnim analitičarima društvenih zbivanja. Rukovodio je u oslobođenim Beranama Kulturnoprosvjetnom sekcijom, uređivao “Informativni bilten”, zatim, 10. oktobra 1941. na planini Konjsko kod Berana, zajedno s Radovanom Zogovićem i njegovom suprugom Verom, pokrenuo list “Sloboda”.

A 25. jula 1941. vrhovni komandant Narodnooslobodilačke vojske Jugoslavije, Tito, pozvao je i ostale jugoslovenske narode da se ugledaju na Crnogorce i Crnogorke i dižu na stanak...

Dvije godine kasnije, krajem 1943. jedan iz plejade velikih svjetskih državnika, britanski premijer Vinston Čerčil, uskratio je dotadašnju podršku četnicima Draže Mihailovića, i odlučio da svu pomoć pruži partizanima. Ta odluka, kako reče Vladimir Dedijer, imala je i veliku moralnu vrijednost; narod je uvidio da partizani nijesu sami.

“Spomenik” koji su fašisti ostavili iznad Bioča gdje im je poginula posada topafoto: Privatna arhiva

Crna Gora je posijana spomenicima koji podsjećaju na herojsku borbu crnogorskog naroda protiv fašizma.

Impresivno djeluje spomenik na Lazinama kod Danilovgrada, djelo crnogorskog vajara Draga Đurovića (1923-1986). Završio je Akademiju likovnih umjetnosti u Beogradu, studijski boravio u Rimu i Parizu, bavio se i pedagoškim radom. Autor je niza spomenika u Crnoj Gori.

Svojom porukom i monumrntalnošću izdvaja se njegovo djelo na Lazinama, koje podsjeća da su, kako je zabilježila istorija, njemački fašisti, u zoru 23. jula 1944. strijeljali pedesetdva pripadnika SKOJ-a (Saveza komunističke omladine Jugoslavije), među kojima su bile dvadesetčetiri žene, koje su “ponosno stupile na mušku stranu”.

Crnogorske heroine.

A Drago Đurović je, kao i Risto Stijović, rado vajao ženske likove. Inspiraciju je našao u skulpturi koju je nazvao “Huana”, i koja mu je bila interesantnija od ostalih njegovih vajarskih radova. Nastala je 1952-1953. godine, izlivena u bronzi, a nalazi se u Umjetničkoj galeriji na Cetinju.

Drago Đurović pored svoje skulpture “Djevojčica s kikama”foto: Privatna arhiva

- “Huana” je, u stvari, jedna američka plesačica koja je obilazila svijet priređujući koncerte i tražeći izvorni folklor - pričao mi je davnih sedamdesetih Drago Đurović. - Došla je jednog dana i na Cetinje, gdje sam se s njom upoznao, a kasnije napravio skulpturu...

Blista bronzani spomenik na Lazinama; dominira ženska figura. Na njemu piše: “Nema pobjede bez žrtava, nema slobode bez krvi”.

Plamte julske vatre.