CG i lista Fife: Najbolji 16, najslabiji 199, prosječno 76, sada 71. na svijetu

Kako se kretala naša reprezentacija na renkingu Svjetske fudbalske federacije od 2007. do danas

8095 pregleda9 komentar(a)
Jovetić je jedini aktuelni član reprezentacije koji je igrao i prvi meč protiv Mađara, 2007., Foto: Boris Pejović

Fudbalska reprezentacija Crne Gore zauzima 71. mjesto na novoj Fifinoj rang-listi, što je za dvije pozicije slabiji plasman u odnosu na kraj aprila, kada je objavljena prethodna lista.

Izabranici Miodraga Radulovića su od tada odigrali dvije utakmice, remizirali su sa Mađarskom (0:0) kod kuće u kvalifikacijama za EP 17. juna, a onda su tri dana kasnije izgubili od Češke (4:1) u prijateljskom meču, takođe na stadionu pod Goricom.

Poraz od Čeha je i ključni razlog pada na listi, ali i ne samo to - neke selekcije su, poput afričkog DR Konga, ostvarile dobre rezultate i pretekle našu selekciju, koja je sada bolja samo od Kosova (108.) kada su u pitanju reprezentacije sa teritorije nekadašnje Jugoslavije. Među njima je, naravno, najbolje plasirana Hrvatska, koja je 6. na listi, slijedi Srbija koja je na 25. poziciji, Slovenija je 60, Bosna i Hercegovina 61, a Sjeverna Makedonija 69.

Slovenci, Bosanci i Makedonci su, poput Crne Gore, doživjeli pad na listi nakon junskih mečeva.

Kada su u pitanju ekipe iz kvalifikacione grupe G, gdje Crna Gora zauzima treće mjesto, plasman na listi Fife ide istim redosljedom kao pozicije na tabeli - iza Srbije je Mađarska, koja je 36, Bugarska je 77, a Litvanija 145.

Još neki fakti vezani za “sokole” i listu Fife - najbolji plasman je bila 16. pozicija, juna 2011, najslabija 199, na početku, a prosječno mjesto otkada je naša reprezentacija debitovala na internacionalnoj sceni 2007. je 74.

Prva na rang-listi je i dalje je Argentina, na drugom mjestu je Francuska, a na trećem Brazil. Engleska je na četvrtom, Belgija na petom, a Hrvatska na šestom mjestu. U top 10 su još Holandija, Italija, Portugal i Španija.

Najveći napredak na listi u odnosu na april napravio je Kazastan, najviše poena zaradila je Jermenija, a najveći pad doživio je Vels, koji se sa 26. spustio na 35. poziciju.