Traže sastanak da bi definisali dalju saradnju

“Vijesti” saznaju da je incijativa za susret uslijedila zbog sve većeg nezadovoljstva pojedinih kruzing kompanija uslugama opštinske firme Luke Kotor

6622 pregleda7 komentar(a)
Lani uplovila 434 broda (ilustracija), Foto: Sinisa Lukovic

Međunarodna asocijacija kruzing industrije CLIA zatražila je održavanje sastanka njenih visokih predstavnika s menadžmentom preduzeća Luka Kotor i Opštine Kotor radi dogovora o izradi kompletne procjene Kotora i Boke kao kruzing destinacije.

Prema zamisli evropskog ogranka CLIA sa sjedištem u Briselu, tu analizu trebalo bi da uradi Globalni savjet za održivi turizam (GSTC), kako bi se identifikovali rizici koji sada ugrožavaju kruzing turizam u Kotoru i definiše akcioni plan budućeg razvoja te djelatnosti na ovoj destinaciji na održivi način, uzimajući u obzir sve aspekte turizma u Kotoru.

Slične procjene i planovi već su urađeni za neke vrlo popularne kruzing destinacije u okruženju, poput Dubrovnika u Hrvatskoj, odnosno Herakliona i Krfa u Grčkoj.

“Odgovoran destinacijski menadžment i održivost su vrhunski prioriteti CLIA i za sve kruzing kompanije koje su članice naše asocijacije.Već smo sarađivali s nekoliko luka za kruzere širom svijeta na kreiranju mehanizama saradnje kojima se bolje upravlja iskustvima koje od ove djelatnosti imaju kako stanovnici, tako i posjetioci tih destinacija. Zbog svog jedinstvenog geografskog položaja i statusa na listi Unesco zaštićene svjetske prirodne i kultune baštine, Kotor je privukao pažnju CLIA kao destinacija na kojoj je potrebna dodatna briga i pažnja za održivi i odgovoran rast turizma, uključujući i kruzing turizam, te zaštitu kulturnog nasljeđa. Imajući to u vidu, CLIA poziva menadžment Luke Kotor i Opštinu Kotor da udružimo snage u tripartitnom dogovoru s ciljem da pozovemo GSTC da izvrši kompletnu procjenu destinacije i da rezultate te procjene iskoristi da definiše i razvije politike i aktivnosti koje će biti na benefit svih aktera u turističkom ekosistemu Kotora”, navodi se u pismu koje je 26. juna predsjednici Upravnog odbora Luke Kotor uputio direktor CLIA za odnose sa vladama u Evropi, Nikos Mertzanidis.

“Vijesti” imaju uvid u ovo pismo. Prema nezvaničnim saznanjima “Vijesti” sastanak Mertzaidisa i njegovih saradnika s menadžmentom Luke Kotor i čelnicima kotorske Opštine, trebalo bi da se održi naredne nedjelje – 10. jula.

U pismu koje im je uputio, Mertzanidis posebno naglašava značaj Boke i Kotora kao kruzing destinacije za kompanije koje su članice CLIA, ali i podvlači i da od dolazaka kruzera i njihovih putnika, lokalna ekonomija u gradu i regionu Boke ima značajne benefite.

“Luka Kotor uživa značajno visoku aktivnost kruzing industrije s dolascima preko 418.000 putnika i uplovljavanjem 434 broda u 2022. godini, dok je za ovu godinu zakazano 459 uplovljavanja kruzera. Prije pandemije Luka Kotor je bila cijenjena članica CLIA. Takođe, imajući u vidu kritično važnu poziciju Kotora za itinerere krstarenja po Jadranu i istočnom Mediteranu, nadam se da možemo obnoviti naše partnerstvo i nastaviti saradnju”, navedeno je u pismu.

Mertzanidis je istakao da CLIA raduje što se održivosti pridaje sve veća pažnja i na nacionalnom nivou u Crnoj Gori i podsjeća da je u martu ove godine crnogorsko Ministarstvo ekonomskog razvoja i turizma postalo član GSTC-a, kao i da je održivost u fokusu nacionalnih planova za turizam i opšti razvoj države do 2030. godine.

“CLIA Europe čvrsto vjeruje u saradnju s lokalnim destinacijama i regionalnim vlastima da podrže održivi razvoj kruzing turizma, na dobrobit naših putnika i lokalnih zajednica”, zaključuje se u pismu.

Inicijativa rukovodstva najveće svjetske kruzing asocijacije koja okuplja 95% učesnika u toj industriji – od brodarskih kompanija, preko putničkih i pomorskih agencija, do predstavnika samih destinacija koje kruzeri posjećuju, potekla je, prema saznanjima “Vijesti”, nakon sve većeg nezadovoljstva koje pojedine kruzing kompanije ove godine pokazuju nivoom i kvalitetom usluga koje njihovi brodovi i putnici dobijaju u Luci Kotor. Razlozi za to narastajuće nezadovoljstvo variraju od nepostojanja dovoljnog broja malih putničkih brodića-tendera koji sa kruzera usidrenog u zalivu do operativne obale Luke Kotor na Luži, voze njegove putnike, odnosno kasnije ih vraćaju na brod, preko lošeg odnosa Luke Kotor prema nekima od brodskih agenata tih kompanija u Crnoj Gori, do primoravanja kompanija da koriste samo usluge pilotske službe Luke Kotor, a ne i drugih osposobljenih i sertifikovanih kompanija kojima je Vlada svojim odlukama, to pravo nedavno onemogućila.

Menadžmenti većeg broja značajnih kruzing kompanija smatraju da sve prirodne ljepote i kulturno bogatstvo Boke koje oduševljavaju putnike njihovih brodova, ne mogu nadoknaditi sve lošiju i nekompletniju uslugu koju im pruža Luka Kotor – od diskutabilno sigurnih sidrišta, nedostatka tendera, nepostojanja remorkera koji bi asistirali velikim brodovima u slučaju potrebe ili nepovoljnih meteo okolnosti, preko nepostojanja plovila za prihvat čvrstog otpada i crnih voda sa kruzea, do čak efemernih, ali za jednu ozbiljnu luku nedopustivih stvari poput zaključavanja toaleta u putničkom terminalu Luke Kotor u vrijeme kada se ukrcavaju ili iskrcavaju gosti s kruzera, do nemanja čak ni najobičnijeg malog viljuškara za ukrcaj na brod paleta s neophodnim rezervnim djelovima i drugim potrepštinama. Zbog ovih okolnosti renomirana američka pomorska kompanija Royal Caribbean International nedavno je otkazala čak 18 planiranih dolazaka svojih kruzera u Luku Kotor u nastavku ove nautičke sezone i dio tih brodova preusmjerila u Luku Bar.

Veliki broj kruzera u ograničenom akvatorijumu dovodi do problema

Kruzing kompanijama počinje da smeta, saznaju “Vijesti”, i to što menadžment Luke Kotor prihvata veliki broja kruzera na vez i sidro u ograničenom akvatorijumu i raspoloživom prostoru Kotora kao destinacije, a što onda dovodi do nesnosnih gužvi i čitave kaskade drugih problema koji ostavljaju loš utisak na putnike kruzera i na lokalno stanovništvo kod kojeg onda raste neprijateljski stav prema kruzing industriji.

“Da su stvari zaista postale neizdržive i za goste i za domaće, pokazuju i podaci da je Luka Kotor u proteklom periodu tokom jednog dana prihvatala čak i do pet kruzera”, navodi izvor “Vijesti”.