"Prije Vijesti sve je izgledalo drugačije..."

Svakog dana list Vijesti, televizija i portal javnosti pruže preko 200 informacija, priča, analiza, foto i video zapisa. Da nam vjerujete potvrđuju i brojke

608 pregleda4 komentar(a)
redakcija Vijesti, Foto: Screenshot (YouTube)
01.09.2017. 17:45h

“Na crnogorskom informativnom prostoru ima mjesta za još jedne novine... I za još jedne. Tako bar misle oni koji su se upustili u avanturu izdavanja prvog nezavisnog dnevnog lista u Crnoj Gori."

Ovim riječima pozdravila vas je redakcija Vijesti 1. septembra 1997. Dio tog tima bila je i novinarka Nina Vujačić, koja se danas prisjeća neponovljivog iskustva.

“Nije pretenciozno reći da je prije Vijesti sve izgledalo drugačije, a onda kada su se pojavile Vijesti, više ništa nije bilo isto. To je bila revolucija, u našim uslovima i na našim prostorima“, kaže Vujačić.

Prema riječima Miodraga Perovića, jednog od osnivača, Vijesti su nastale kao dio šireg projekta koji je počeo osnivanjem Monitora 1990, a koji je osim osnivanja nedjeljnika predviđao i stvaranje dnevne novine, radija i televizije.

“Mi smo, jedna grupa intelektualaca, novinara i biznismena krenuli u realizaciju ovog četvorogradnog projekta kao u neku vrstu prosvjetne misije radi istorijskog osvješćenja crnogorskog naroda i njegove političke elite“, navodi Perović.

Protekle dvije decenije obilježili su dramatični događaji, koji su osim u novini oslikavani i na televiziji od 2008, ali i na portalu od 2011.

“Glavni uspjeh Vijesti i uopšte ovog sistema i vas pod ovim krovom je što je naša koncepcija postala većinskom svojinom ovog društva. Tako da je Crna Gora ipak postavljena na šine koje vode u Evropsku uniju i krenula u integracije bez kojih njena istorija nije kompletna“, dodaje Miodrag Perović.

Put dug dvije decenije nije bio lak, a misiju koja je započeta devedesetih i u budućnosti očekuju brojni izazovi.

“Da se završi proces integracije, ideja demokratije – jednakost u pravima, bratstvo i sloboda, bez čega mala republika ne može, da bude stabilna, o čemu je pričao Monteskije. Taj posao predstoji, da ova politička elita koja je često gluva vodi politiku u tom pravcu“, kazao je Perović.

Povodom velikog jubileja izdata je i monografija o 20 godina Vijesti u kojoj su sabrani svi prelomni momenti našeg društva u prethodne dvije decenije.

“Tek sada kada smo radili na monografiji postali smo svjesni šta smo sve radili i čemu smo svjedočili. Ako ti se sa 26 godina pokloni povjerenje da vodiš glavnu redakciju onda ja danas od mladih kolega očekujem da nastave našim putem“, kaže Nina Vujačić.

Svakog dana list Vijesti, televizija i portal javnosti pruže preko 200 informacija, priča, analiza, foto i video zapisa. Da nam vjerujete potvrđuju i brojke, pa naš centralni informativni dnevnik svakoga dana gleda oko 120 hiljada ljudi, 40 hiljada je onih u čije ruke dospije primjerak novine, a oko jedinstvenih milion korisnika mjesečno pregleda portal.