Smanjeni Met Dejmon otvorio Venecijanski festival

Njegov sedmi film se takmiči u Veneciji za prestižnog Zlatnog lava s još 20 konkurenata

0 komentar(a)
Aleksander Pejn, Foto: Reuters
01.09.2017. 09:00h

Američki reditelj Aleksander Pejn, izvrstan analitičar ljudskih slabosti, ostvario je sigurno jedan od svojih najoriginalnijih filmova. "Downsizing" je bajka o potrošačkom društvu, potrazi za srećom i o ugroženom životnom prostoru, kojim je zabavno započela venecijanska Mostra. Dobio je pohvalne komentare profesionalne štampe, pa “Holivud riporter” ističe da je “Pejn ostvario kreativni džekpot”, a časopis “Varajeti” govori o “živahnom i dubokom filmu za odrasle koji će se dopasti publici”. U filmu “Downsizing”, bračni par iz Omahe, Met Dejmon i Kristen Vig, smanjuje na veličinu minijaturnih ljudi kako bi poboljšali svoj život i riješili probleme.

U filmu igra i dvostruki oskarovac Kristof Volc, i to srpskog plejboja po imenu Dušan.

Pejn je do sada dobio šest nominacija za Oskara, a tu nagradu je osvojio dva puta, i to za najbolji scenario za filmove “Stranputica” i “Potomci”.

Njegov sedmi film se takmiči u Veneciji za prestižnog Zlatnog lava s još 20 konkurenata.

Predsjednica žirija, američka glumica Anet Bening ocijenila je da predstoji “dug put do postizanja jednakosti muškaraca i žena u filmskoj umjetnosti, iako izgleda da se stvari kreću u pozitivnom smjeru”. Istakla je da je oduševljena što je izabrana za predsjednicu žirija, što je počast koja se u posljednjih deset godina na Mostri ukazivala jedino muškarcima. Tek je 2006. francuska glumica Katrin Denev predsjedavala žirijem.

U zvaničnoj konkurenciji takmiči se pet američkih reditelja, četvorica Italijana, dvojica Britanaca, tri Francuza, te po jedan Meksikanac, Australijanac, Izraelac, Libanac, Japanac i dvoje Kineza koji će predstaviti 21 film, među kojima je jedna jedina žena Kineskinja Vivian Kju s francusko-kineskim filmom “Anđeli nose bijelo”.