Akcionari Jugopetrola traže veću dividendu, odlučiće Helenik

Uprava kompanija predložila dividendu od 0,97 eura bruto, mali akcionari traže još 24 centa

490 pregleda0 komentar(a)
EKO petrol, Foto: Vesko Belojević
24.05.2018. 19:45h

Manjinski akcionari Jugopetrola imaju zakonsko pravo da traže povećanje isplate dividende sa 0,97 eura bruto po akciji na 1,21 euro.

“Očekujemo da će takvu odluku podržati i većinski vlasnik”, saopšteno je juče iz slovenačke kompanije “Adriatic Slovenica” koja ima 9,21 odsto akcija u ovoj podgoričkoj naftnoj kompaniji.

Odbor direktora Jugopetrola uvrstio je njihov zahtjev u dnevni red Skupštine akcionara koja će se održati 31. maja, ali to ne znači da će odluka biti i usvojena jer će to zavisiti od stava većinskog vlasnika Helenik petroleuma. Iz kompanije juče nijesu odgovorili na pitanje “Vijesti” da li će podržati tu odluku.

Jugopetrol je u 2017. godini ostvarilo jedan od najboljih rezultata u posljednjih nekoliko godina, sa neto dobiti od 7,63 miliona eura što je u odnosu na prethodnu godinu više za 52 odsto.

“Pored dobrih finansijskih performansi, menadžment kompanije je akcionarima za isplatu dividende opredijelio oko 4,5 miliona eura, odnosno 0,97 eura po akciji, što je za 10% manje u odnosu na dividendu isplaćenu u 2017. godini, a za 25% manje u odnosu na 2016. godini. Argumenti menadžmenta za manji iznos dividende predložen za usvajanje Skupštini akcionara, su da je u toku investicioni projekat rekonstrukcije benzinskih stanica i da vode računa o likvidnosti kompanije”, navedeno je u saopštenju ovog malog akcionara.

Oni su traže da se akcionarima podijeli 5,6 miliona eura iz profita ili 1,21 euro bruto po akciji. Iz društva “Adriatic Slovenica” kažu i da su upoznati sa projektom rekonstrukcije većine benzinskih stanica vrijednog 17 miliona eura, koji treba da se realizuje do 2020. godine, i da ga podržavaju kako bi se kompanija izborila sa sve izraženijom konkurencijom.

“Svjesni smo činjenice da većinski akcionar, koji je glavni dobavljač kompanije po osnovu prodaje roba i usluga prihoduje oko 100 miliona eura godišnje, a manjinski akcionari, koji jedino kroz dividendu i rast cijene akcija ostvaraju svoj interes, nemaju jednak odnos prema dividendnoj politici kompanije”, saopštio je mali akcionar.