Bez odbrane od Luke Dončića, Crna Gora poražena u dramatičnom finišu u Ljubljani

Vladimir Mihailović trojkom izjednačio 49 sekundi prije kraja, ali mu je Dončić odgovorio na isti način i trasirao Sloveniji put ka pobjedi (104:100)

39097 pregleda47 komentar(a)
Duel bivših saigrača obilježio meč: Luka Dončić i Dino Radončić, Foto: KZS/alesfevzer.com

Drugi meč u pripremama za Mundobasket, drugi poraz košarkaša Crne Gore, ovog puta od Slovenije u Ljubljani (104:100).

U duelu timova koji su previše oscilirali i bili više orijentisani na napad nego na odbranu, "crveni" su se sredinom posljednje četvrtine vratili u život iz naizgled izgubljene pozicije - trojkom Vladimira Mihailovića u 37. minutu su istopili minus od 12 poena i izjednačili na 90:90, a potom bacanjima istog igrača preokrenuli na 92:91.

Razliku je, ipak, napravio Luka Dončić, koji je već u 28. minutu stigao do tripl-dabla i bio nerješiva enigma za odbranu Crne Gore, kao i za sve na svijetu.

As Dalasa je sjajno koristio sve rupe u odbrani rivala, lucidnim pasovima razigravao cijelu ekipu, a onda i kreirao seriju 6:0, kojom je Slovenija najavila trijumf - prvo je dao trojku, a potom i asistirao Jaki Blažiču za pogodak iza linije 6,75 i plus pet (97:92).

Dončić je, ipak, promašio dva bacanja, a Mihailović svojom šestom trojkom iz osam pokušaja poravnao na 97:97 na 49 sekundi do kraja.

Najbolji slovenački sportista je uzvratio na isti način, a Nikola Vučević smanjio na 100:99.

Klemen Prepelič je iskoristio četiri bacanja, između njih Kendrik Peri samo jedno, pa je na 9,8 sekundi do kraja sve bilo riješeno.

Andrija Slavković na današnjem mečufoto: KZS/alesfevzer.com

Boško Radović ima razloga za zadovoljstvo zbog igre u napadu, jer su njegovi izabranici nalazili dobra rješenja. Najviše se to odnosi na Mihailovića, kao i Dina Radončića, koji je pravovremenim utrčavanjima dolazio do lakih poena i pokazao zašto ga Pablo Laso želi u Bajernu.

Nekadašnji Dončićev saigrač iz mlađih kategorija, ali i prvog tima Reala, ubacio je 21 poen, a pet više Ulcinjanin koji za dva dana slavi 33. rođendan, iako mu je ovo bila tek druga utakmica nakon duge pauze.

foto: KZS/alesfevzer.com

Dvocifren učinak su imali i Nikola Ivanović (svih 12 koševa dao u 1. poluvremenu), Vučević (11) i Petar Popović (10).

Jasno je da Crna Gora može bolje od ovoga, pogotovo pod košem. Vučević je prvi koš iz igre dao u 32. minutu, nakon čega se čak i pomolio, a meč je završio sa šutem 12-3 i 14 skokova.

foto: KZS/alesfevzer.com

Kapiten Bojan Dubljević je imao još skromniji učinak sa pet poena (7-2 iz igre) i devet skokova, Nemanja Radović je ubacio četiri, a Marko Simonović tri...

Do prvog meča na Svjetskom prvenstvu, protiv Meksika, ostalo je još 17 dana, a do tog duela u Manili, Crna Gora će igrati protiv Gruzije i Irana na turniru u Tbilisiju (12 i 13. avgust), te sa domaćinom SP, Filipinima.