FOTO Brana u Norveškoj djelimično pukla, nizvodna naselja evakuisana

Gloma, najduža i najbujnija rijeka u Norveškoj, pregrađena je hidroelektranom Braskereidfos, koja je sada pod vodom i ne radi

11812 pregleda2 komentar(a)
Detalj iz Norveške, Foto: Reuters

Jedna brana u Norveškoj djelimično je danas pukla poslije nekoliko dana jake kiše koja je pokrenula klizišta i izazvala poplave u planinskim južnim djelovima te skandinavske zemlje, rekao je lokalni policijski zvaničnik.

Zajednice nizvodno od brane su evakuisane.

Gloma, najduža i najbujnija rijeka u Norveškoj, pregrađena je hidroelektranom Braskereidfos, koja je sada pod vodom i ne radi.

Vlasti su prvobitno razmatrale dizanje dijela brane u vazduh kako bi spriječile potapanje nizvodnih naselja. Ali od ideje se odustalo jer je voda u međuvremenu probila branu, rekao je novinarima portparol policije Fredrik Tomson.

FOTO: Reuters
FOTO: Reuters
FOTO: Reuters
FOTO: Reuters
FOTO: Reuters
FOTO: Reuters
FOTO: Reuters
FOTO: Reuters

Prema njegovim riječima, ogromne količine vode izlile su se preko zapadnih djelova brane.

"Voda je postepeno počela da curi kroz branu i za sada nije podesno da se preduzimaju ikakve mjere u elektrani", rekao je Tomson novinarima i dodao da se situacija stalno procjenjuje.

Najmanje 1.000 ljudi živi u naseljima blizu rijeke u toj oblasti, a vlasti su saopštile da su svi oni evakuisani prije nego što je brana djelimično pukla.

Prema riječima Aleksandre Beh Đerv, predsjednice odbora kompanije Hafslund Eko, odvodi u hidroelektrani nisu se automatski otvorili kao što je trebalo da se otvore kada u akumulacionom jezeru ima viška vode.

Nije jasno zašto se to nije desilo, rekla je ona.