Opština Herceg Novi i UMHCG zajedno za Akcioni plan za osobe sa invaliditetom

Takođe, dogovorena je puna saradnja Opštine i Udruženja na predlaganju i pripremi partnerskih projekata u oblasti socijalne politike i sprečavanja diskriminacije, sa kojima bi se moglo aplicirati za sredstva iz fondova Evropske unije

77 pregleda0 komentar(a)
Herceg Novi grad, Foto: Slavica Kosić
30.08.2017. 13:27h

Lokalna uprava trebalo bi da aktuelizuje izradu nacrta Akcionog plana za osobe sa invaliditetom, saglasili su se predstavnici Opština Herceg Novi i Udruženje mladih sa hendikepom Crne Gore

Sastanak je organizovan na inicijativu Opštine, a gosti predsjednika Stevana Katića, savjetnice predsjednika Tamare Vujović i sekretarke za društvene djelatnosti i sport Vesne Samardžić bili su izvršna direktorica Udruženja mladih sa hendikepom Crne Gore Marina Vujačić i predsjednik Skupštine Udruženja Milenko Vojičić.

“Akcioni plan osnova je za prevazilaženje problema sa kojima se svakodnevno susreću osobe sa invaliditetom, a koji se odnose na kretanje i pristup objektima. On treba da po fazama definiše konkretne akcije i projekte, u skladu sa važećim Pravilnikom o bližim uslovima i načinu prilagođavanja objekata za pristup i kretanje lica smanjene pokretljivosti i lica sa invaliditetom”, saopšteno je iz lokalne uprave.

Predstavnici gradske vlasti su ih informisali da je u planu nekoliko projekata, među kojima sanacija trotoara u Igalu i opremanje plaže za osobe sa invaliditetom. Biće ponovljen poziv za ostvarivanje prava na besplatan parking, kao i razmotrena mogućnost stipendiranja studenata sa invaliditetom.

Takođe, dogovorena je puna saradnja Opštine i Udruženja na predlaganju i pripremi partnerskih projekata u oblasti socijalne politike i sprečavanja diskriminacije, sa kojima bi se moglo aplicirati za sredstva iz fondova Evropske unije.