TELEVIZIJSKE I DRUGE IGRE

Ratni referendum bio je repriza Podgoričke skupštine

U pravu su mladi kadrovi DPS-a, "velikosrpski nacionalisti zakleti u ideologiju velikosrpstva" zaista jesu utjerali Crnu Goru u veliku Srbiju. Ali ne 2020. pod pseudonimom "srpski svet", uradio je to stari DPS 1992. skrivajući veliku Srbiju iza pseudonima SRJ...

51121 pregleda0 komentar(a)

Kad je, desetak godina poslije rata, na pitanje novinara TV Montena jedan mladić odgovorio da je Milo Đukanović bio prvi predsjednik LSCG-a, niko ga nije uzeo za ozbiljno.

Osnovana sumnja da se jedan od lidera ratnog i unionističkog DPS-a retroaktivno kandiduje za vođu antiratnog i suverenističkog pokreta pojavila se u junu 2000.

Tada je Đukanović uputio izvinjenje građanima Hrvatske, "posebno Dubrovnika i Dubrovačko-neretvanske županije, za svu bol, sva stradanja i sve materijalne gubitke koje im je nanio bilo koji predstavnik Crne Gore u sastavu JNA u tim tragičnim događajima”...

Bio je to početak dobro organizovanog, dugotrajnog i vrlo efikasnog projekta krečenja prošlosti trojice jedinstvenih vođa tada takođe jedinstvenog DPS-a.

Otkud znam? Pa, iz gorepomenutog izvinjenja.

Jer "sva bol, sva stradanja i svi materijalni gubici" nijesu bili posljedica slučajnog i pojedinačnog ponašanja nekih "predstavnika Crne Gore u sastavu JNA", nego namjernog i kolektivnog projekta državnog vrha - Predsjedništva, Vlade i Skupštine - poznatog pod nazivom Rat za mir.

* * *

Sve do tog izvinjenja, izgledali su mi šašavo medijski performansi DPS-a o ratu u kojem "nijesmo učestvovali", iako su naše žrtve već bile prebrojane.

Isto kao i šaptačka kampanja liberala-preletača o Đukanoviću kao suverenisti, iako je u svim njegovim javnim istupima očuvanje SRJ i dalje bilo prioritetni cilj DPS-a i prvi zadatak njegove državne vlasti.

Da krečenje prošlosti čiji su učesnici i svjedoci još živi samo izgleda šašavo ali djeluje - potvrdiće naredne godine i decenije.

Zahvaljujući tehnološkom napretku, šaptačka kampanja unaprijeđena je u pisanu, a krečenje loše i neljudske prošlosti u slikanje neke bolje i humanije.

Tačno onako kako je 1991. najavio ratni gradonačelnik Trebinja, tada najbolji drug mladog, lijepog i pametnog vođstva Crne Gore koje je crnogorske rezerviste poslalo u sramotni rušilačko-pljačkaški pohod:

- Ako bude potrebno, izgradićemo mi ljepši i stariji Dubrovnik!

Umjesto Dubrovnika, crnogorska vlast je izgradila ljepšu i stariju - istinu o sebi. Punih trideset godina, u nastavcima.

* * *

Prvi nastavak odnosio se na odgovornost za ničim izazvanu agresiju na susjednu državu.

Nije kriva Crna Gora nego Srbija i JNA, tako glasi ta dugo građena istina koja se - sudeći po društvenim mrežama - još dobro drži.

Realnost je te 1991. bila sasvim drugačija.

JNA je te godine skoro ostala bez vojnika i zato je na okup pozvan rezervni sastav.

Da se odazove što više rezervista, crnogorska vlast je učinila sve što je mogla, bodreći ih i milom i silom. Srpska vlast nije pokazala toliki entuzijazam.

Uprkos tome odziv je, naravno, brojčano bio veći u Srbiji. Ali, krajem ljeta u sabirni centar u Valjevu stiže Vuk Drašković, obavještava rezerviste da ih Vojska šalje na Dubrovnik i poziva ih na - dezertiranje...

Ne da su ga poslušali pojedinačno - što su i u Crnoj Gori uradili neki na poziv antiratnih lidera - nego i cijele jedinice, grupno.

Dezertirao cijeli korpus... pa oklopna brigada... pa mehanizovana brigada... pa još jedan korpus... i još jedna brigada - objavljivale su Večernje novosti na naslovnicama iz dana u dan...

* * *

Otkako je medija, istorija ne pamti da se i u jednoj državi tako slavodobitno izvještavalo o dezertiranju sopstvene vojske.

Slobodan Milošević prstom nije mrdnuo da to zaustavi.

Momir Bulatović, Milo Đukanović i Svetozar Marović ne da jesu nego je njihova policija lovila "izdajnike" po kućama, preduzećima, kafanama...

A što su mogli crnogorski rezervisti, nijesu znali gdje ih JNA vodi?

Jesu, i prije onih u Valjevu.

Zato mnogi i nijesu otišli.

Nažalost, koliko god da ih jeste pošlo na Dubrovnik - "samo" 7.000 zvanično ili 15.000 nezvanično - za malu Crnu Goru bilo je previše.

Iz deset puta veće Srbije, ako dobro pamtim, nije otišao - nijedan...

Toliko o srpskoj krivici za zločine na dubrovačko-hercegovačkom ratištu...

* * *

O crnogorskoj još samo nekoliko poruka koje je detaljno i svakodnevno razrađivala Pobjeda, tada još pod upravom Skupštine Crne Gore.

- Crnogorce sramote poturice i slična nekrst;

- Crna Gora će biti sjutra mnogo veća;

- Šahovnica se neće vijoriti;

- Liberali su naše prokletstvo;

- Hrvatska vlast je fitilj i opasnost za Evropu;

- Lijepa njihova gori;

- Tražimo nove borbene zadatke;

- Sprženo sve u okolini Dubrovnika;

- Smrt izdajnicima i izrodima;

- Jevremu i Slavku - i oca i majku…

Za slučaj da se opet pojavi kakva anketa poput one sa početka priče, Pobjedu su tada uređivali i u njoj mogli da pišu samo kadrovi DPS-a.

Troje novinara liberala je još prije rata dobilo doživotnu zabranu pisanja i blagovremeno raspoređeno na čitulje, u marketing i u tehničku službu.

* * *

Trideset godina kasnije podmladak DPS-a, ničim izazvan, vratio se na fabrička podešavanja partijskih predaka upućivanjem poziva Ministarstvu kulture da zabrani prikazivanje filma o Podgoričkoj skupštini "Crna Gora međa istine i laži".

Zašto?

Zato što "udara na temelje crnogorske državnosti".

I zbog toga što se "iznova iskazuje težnja o ponovnoj aneksiji Crne Gore i ukidanju njene nezavisnosti".

Što jes' - jes', dobro su opisali PG skupštinu iz 1918:

- Jasno je da jedni te isti velikosrpski nacionalisti zakleti u ideologiju velikosrpstva pod novim pseudonimom 'srpskog sveta' i na ovaj način žele plasirati istorijski falsifikat i predstaviti svoju stranu istorije. Sve to ima za cilj preoblikovanje građanske i sekularne Crne Gore u srpsku, teokratsku državu, u kojoj će multivjerska i multikonfesionalna zajednica biti zamijenjena jednom vjerskom organizacijom koja će imati monopol u našoj državi.

Problem je samo što, nakon ovakvog obrazloženja, nije realno tražiti zabranu prikazivanja filma u bioskopskim salama.

Nego zabranu pojavljivanja DPS-a na javnoj političkoj sceni. Zato što je ta partija reprizu PG skupštine organizovala u obliku CG referenduma 1992.

* * *

Te godine zaista jesu "velikosrpski nacionalisti zakleti u ideologiju velikosrpstva" utjerali Crnu Goru u veliku Srbiju. Samo ne pod pseudonimom "srpskog sveta" nego - SRJ.

Repriza Podgoričke skupštine razlikovala se od premijere samo po tome što nije održana u jednoj velikoj sali. Nego u skoro hiljadu puta više malih, uključujući neke u državnom vlasništvu, ali i privatne kuće i kafane...

O pretvaranju Crne Gore ne u Zetsku banovinu nego u 27. izbornu jedinicu velike Srbije moglo se te 1992. glasati i na ulici... I u haustoru... I telefonom... I u tuđe ime...

Ti "velikosrpski nacionalisti zakleti u ideologiju velikosrpstva" bili su ubjedljivom većinom iz DPS-a i neznatnom manjinom iz Šešeljevog SRS-a.

Tada najjača partijska organizacija Srba u Crnoj Gori, Narodna stranka, bojkotovala je reprizu PG skupštine na otvorenom.

Sa Srbijom vazda, pod Srbijom nikad, tako je NS od DPS-a štitila državnost Crne Gore, zajedno sa LSCG-om, SDP-om i svim strankama manje brojnih naroda u Crnoj Gori - Bošnjaka, Albanaca i Hrvata.

Uprkos tako masovnom bojkotu, tadašnji DPS ostvario je cilj koji njegov recentni podmladak danas tačno definiše kao "preoblikovanje građanske i sekularne Crne Gore u srpsku teokratsku državu".

Ta repriza PG skupštine iz 1992. omogućila je Srpskoj crkvi ono što premijera iz 1918. nije mogla.

DPS je u njeno vlasništvo predao i sve one manastire i crkve koje njegova majka partija, Savez komunista, nije htjela da ukatastri na SPC.

I "dao monopol jednoj vjerskoj zajednici" koja se skoro pola vijeka prije toga živa nije čula.

Zahvaljujući tom monopolu, ta vjerska zajednica imala je presudan uticaj na ključne odluke DPS-a i do 2006, a i kasnije.

Sve dok "srpska teokratija" nije zamijenjena - crnogorskom autokratijom...

Toliko od mene za danas o krečenju ratne prošlosti DPS-a...

P. S. Krečenju prošlosti doprinijeli su ovih dana, na moje iskreno zaprepašćenje, i antiratni aktivisti iz gotovo svih organizacija, partija i medija. Svi su objavili gotovo istovjetnu vijest da je pokojni Marko Vešović bio cijenjeni bosanskohercegovački pisac, književni kritičar, esejista, prevodilac i odvažni hroničar posljednjeg balkanskog rata. Neki su dodali i da je, zbog tog rata, bio jednako odvažan protivnik Mila Đukanovića... A onda svi, kao po komandi, prećutali da je nakon tog rata postao ljuti protivnik Đukanovićevih protivnika. I da je govorom mržnje, teškim uvredama i još težim klevetama godinama urnisao život ne samo vođama crnogorskog antiratnog pokreta - Slavku Peroviću, Jevremu Brkoviću i Miodragu Peroviću - nego i njihovim užim i širim familijama. Za ono što je napisao o novinarkama Monitora, Milki Tadić i Mileni Perović fale mi riječi. Marku Vešoviću nijesu falile - ološi, džukele, kerovi u suknji, zulumćarke, šupljoglavke, profesionalne falsifikatorke, lovačke keruše, glupe kao točak, kilomudićke, samo je učtiviji djelić tog repertoara... Zbog kojeg Marko Vešović - jednako kao i zbog onog antiratnog - zaista ne zaslužuje zaborav...