Dom za stare u Nikšiću dobio medicinsku opremu vrijednu 20 hiljada eura

Prema riječima direktorice Doma za stare, Anđele Lalatović, donacija će umnogome doprinijeti poboljšanju kvaliteta zdravstvene zaštite korisnika Doma

6309 pregleda5 komentar(a)
Donirana medicinska oprema, Foto: Svetlana Mandić

Zahvaljujući projektu "Podrška dostojanstvenom starenju", koji realizuje NVO "Socijalna pravda", nikšićki Dom starih je od humanitarne organizacije Crkva Isusa Hrista u Crnoj Gori dobio medicinsku opremu u vrijednosti od 20 hiljada eura.

Donacija se sastoji od 20 invalidskih i pet toaletnih kolica, EKG aparata, autoklava, defibrilatora, aparata za terapiju laserom i 12 oksimetara.

Donirana oprema u Domu za stare u Nikšićufoto: Svetlana Mandić

"Cilj našeg projekta je podrška dostojanstvenom starenju starim licima i zahvaljujući saradnji sa humanitarnom organizacijom Crkva Isusa Hrista uspjeli smo da obezbijedimo ovu vrijednu donaciju. Nastavljamo saradnju sa ovom humanitarnom organizacijom, a u planu su još dva projekta koja namjeravamo da realizujemo do kraja godine. Ukoliko budemo u prilici i dalje ćemo nastaviti da pomažemo Dom za stare Nikšić“, kazala je Marija Mijušković Kastratović, direktorica NVO "Socijalna pravda".

Mijušković Kastratovićfoto: Svetlana Mandić

Donaciju su uručili Rut i Majk Martin, predstavnici Crkve Isusa Hrista, koji su kazali da im je veliko zadovoljstvo što mogu da sarađuju sa NVO „Socijalna pravda“ i što su imali priliku da Domu za stare obezbijede pomenutu donaciju.

Istakli su da organizacija koju predstavljaju postoji od 1985. godine i da su do sada širom svijeta donirali oko dvije milijarde eura pomoći, kao i da im nije prvi put da pomažu organizacijama i institucijama u Crnoj Gori.

"Volontiramo i uživamo u poslu kojim se bavimo, jer volimo da pomažemo ljudimo. Na jednom mjestu se zadržavamo oko 18 mjeseci i cilj nam je da olakšamo patnju ljudima ne samo u Crnoj Gori, već svuda u svijetu, pa smo tako pomagali kada su bili požari i poplave u Italiji, Sloveniji, Grčkoj, zemljotres u Turskoj“, kazali su Rut i Majk Martin.

Rut i Majk Martinfoto: Svetlana Mandić

Prema riječima direktorice Doma za stare, Anđele Lalatović, donacija će umnogome doprinijeti poboljšanju kvaliteta zdravstvene zaštite korisnika Doma.

Lalatovićfoto: Svetlana Mandić

“Donacija je usmjerena na pravu adresu i pozvala bih sve aktere iz zajednice, kao i međunarodne i druge organizacije, na saradnju kako bi dali doprinos da se na brži i efikasniji način realizuju mnoge programske aktivnosti, a čiji je krajnji cilj ostvarivanje interesa starijih osoba za njihovo puno i aktivno učestvovanje u svim oblastima društvenog života”, kazala je Lalatović i zahvalila se na donaciji.

Donirana oprema u Domu za stare u Nikšićufoto: Svetlana Mandić

U Domu se nalazi 80 korisnika, a njih 25 su predali dokumenta koja se obrađuju. Na odjeljenju palijativne zaštite, prema riječima Lalatović, trenutno je više od 30 korisnika i donacija će olakšati funkcionisanje u Domu i unaprijediti zdravstvenu zaštitu.

Donacija medicinske opreme u Domu za stare u Nikšićufoto: Svetlana Mandić

“Nadamo se da će ljudi dobre volje i dalje pružati nesebičnu podršku u našem svakodnevnom radu”, kazala je direktorica Doma i donatorima uručila zahvalnicu i simbolične poklone.