Spriječen uvoz voća iz Srbije sa opasnim pesticidom

Pesticid hlorpirifos pronađen u skoro deset tona breskvi i nektarina

8543 pregleda18 komentar(a)
Foto: Shutterstock

Na graničnom prelazu Crne Gore sa Srbijom, Dobrakovo, spriječen je uvoz skoro deset tona breskvi i nektarina kod kojih je pronađen pesticid opasan po zdravlje ljudi, naročito djece - hlorpirifos.

Ovaj pesticid danas je pronađen i u šljivama koje se iz Srbije uvoze u Hrvatsku, a što su objavili regionalni mediji.

Direktor Uprave za bezbjednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove Vladimir Đaković rekao je za portal RTCG, da je u Crnoj Gori strogo zabranjena upotreba tog pesticida, te da je u prethodnom periodu na uvozu pronađeno skoro deset tona koštičavog voća koje je sadržalo tu supstancu.

U pitanju su dvije sporne pošiljke, obije poslate iz Srbije.

"Ovaj pesticid je vrlo opasan i zabranjen u Crnoj Gori i odgovorno tvrdim da ga kod nas nema. Proizvođači ga ne koriste za hranu. Međutim, na uvozu je drugačija situacija, na graničnom prelazu Dobrakovo je oko deset tona breskvi i nektarina otkriveno sa tim pesticidom i to je sve vraćeno", pojasnio je Đaković.

Kaže da se analize rade na svo konzumno voće - breskve, šljive, nekterine i kajsije.

"Mi radimo analize na 400 rezidua pesticida što je ogroman opseg. Pregledano je svo voće”, kazao je Đaković za portal RTCG.

Pesticid se često koristi za zaštitu palmi i drugih biljaka, ali ne smije se koristiti za hranu jer je opasan po zdravlje ljudi, naročito djece.