Hadžijev: Azerbejdžanske snage na nekoliko mjesta probile liniju kontakta u Nagorno Karabahu

"Namjera Azerbejdžana je da zatvori poglavlje animoziteta i konfrontacije"

6102 pregleda2 komentar(a)
Protesti u Jerevanu povodom azerbejdžanske vojne akcije u Nagorno Karabahu, Foto: Reuters

Azerbejdžanske snage su na nekoliko mjesta probile liniju kontakta sa jermenskim snagama u Nagorno Karabahu, rekao je za agenciju Rojters Hikmet Hadžijev, savjetnik za spoljnu politiku predsjednika Azerbejdžana Ilhama Alijeva.

Hadžijev je to kazao nakon što je Azerbejdžan pokrenuo vojnu akciju u Karabahu, planinskom regionu međunarodno priznatom kao azerbejdžanski, čijim djelom upravljaju otcijepljeni etnički Jermeni koji kažu da je to njihova pradomovina.

Jermenija je danas negirala da ima bilo kakve snage u toj oblasti. Međutim, mnogi Jermeni su se u prošlosti dobrovoljno prijavili da se bore za Nagorno Karabah.

Hadžijev je rekao da će Baku biti spreman da razgovara sa Jermenima iz Karabaha tek kada podignu bijelu zastavu i razoružaju se.

On je saopštio da Azerbejdžan nema vojne ciljeve u susjednoj Jermeniji.

"Namjera Azerbejdžana je da zatvori poglavlje animoziteta i konfrontacije", rekao je on.

"Dosta je bilo. Ne možemo više da tolerišemo da imamo takve oružane snage na našoj teritoriji, kao i strukturu koja svakodnevno dovodi u pitanje bezbjednost i suverenitet Azerbejdžana", istakao je Hadžijev.

On je zaključio da Baku vjeruje da će ono što je nazvao antiterorističkom akcijom postići svoj strateški cilj obezbijeđivanja punog suvereniteta nad svojom teritorijom.