Neokončani izbori u Šavniku: MUP tvrdi da nije kriv

Iz tog resora navode da su sproveli obaveze iz svoje nadležnosti, kada je riječ o izborima u opštini

4398 pregleda0 komentar(a)
Izbori bez kraja: Biračko mjesto u zgradi Opštine, Foto: Svetlana Mandić

Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) je povodom lokalnih izbora u Šavniku sprovelo blagovremeno i u zakonom propisanim rokovima sve obaveze iz svoje nadležnosti, a donošenje odluke o ponavljanju izbora na konkretnim biračkim mjestima, sprovođenje ponovljenih izbora, kao i utvrđivanje konačnih rezultata izbora je u nadležnosti izborne komisije, saopšteno je “Vijestima” iz tog resora.

U Šavniku, skoro godinu nakon lokalnih izbora u 14 opština, glasanje nije okončano i nije promijenjena vlast, iako joj je istekao mandat.

Šavnikom i dalje rukovodi predsjednik Opštine iz Demokratske partije socijalista (DPS), a odluke donosi lokalni parlament u kome ta partija takođe ima većinu.

Na dva birališta, u zgradi Skupštine opštine i selu Kruševice, gdje pravo glasa ima 541 birač, glasalo se u devet navrata, posljednji put 18. decembra, nakon čega tamošnja Opštinska izborna komisija ne može da se dogovori o tome da ih ponovi.

Iz MUP-a su “Vijestima” saopštili da su nadležni za vođenje biračkog spiska i primjenu Zakona o biračkom spisku, u kom dijelu je Ministarstvo blagovremeno sprovelo sve obaveze iz svoje nadležnosti.

Navode da se, shodno Zakonu o biračkom spisku, čija je primjena u nadležnosti ovog Ministarstva, u birački spisak upisuju državljani Crne Gore koji imaju biračko pravo, a nakon donošenja odluke o raspisivanju izbora i osobe koje biračko pravo stiču najkasnije na dan izbora, prema mjestu prebivališta:

“Podsjećamo da je Odluka o raspisivanju izbora za odbornike u Skupštini opštine Šavnik donijeta 2. avgusta 2022. godine, te da je birački spisak koji se vodi za opštinu Šavnik, shodno odredbama Zakona o biračkom spisku, a povodom lokalnih izbora u Šavniku, zaključen 12. oktobra 2022. godine, te da od tog datuma nije moguće izvršiti promjene u zaključenom biračkom spisku za lokalne izbore u opštini Šavnik, a koji još uvijek nijesu okončani”.

Iz tog resora napominju da je Zakonom o izboru odbornika i poslanika čiju primjenu prati Državna izborna komisija, propisano da su organi za sprovođenje izbora birački odbori i izborne komisije.

Izbori u Šavniku nisu okončani, jer članovi biračkih odbora iz koalicije “Za budućnost Šavnika” dijelu novoupisanih birača, za koje tvrde da su prepisani da bi podržali vladajući DPS, nijesu dozvoljavali da glasaju.