Premještaj sudija završio kod tužilaca?

Iz MANS-a kažu da sumnjaju da je Sudski savjet postupao nezakonito

30120 pregleda28 komentar(a)
Simović Zvicer, Foto: BORIS PEJOVIC

Mreža za afirmaciju nevladinog sektora (MANS) sumnja da je Sudski savjet, na čelu sa predsjednicom Vesnom Simović Zvicer, suprotno zakonima donio odluku o upućivanju dvoje sudija nikšićkog Osnovnog suda u Podgoricu.

Iz Sudskog savjeta, međutim, tvrde da su poštovali Zakon o sudskom savjetu i poslovnik te institucije.

Iz MANS-a, na osnovu dostupne dokumentacije, još tvrde i da je odluka o privremenom premještanju dvoje sudija u Podgoricu donesena uprkos upozorenjima predsjednika nikšićkog suda, da je jedan od njih donio najmanje jednu presudu u Nikšiću iako je već radio u Podgorici, ali i da je trajno premješten u podgorički sud, iako nije ispunjavao zakonski uslov, odnosno tri godine rada na prethodnoj poziciji.

Prema saznanjima MANS-a, o tom slučaju upoznata je i Agencija za sprečavanje korupcije koja je već uputila prijavu nadležnom državnom tužilaštvu.

“Očekujemo da će vrlo brzo reagovati i imati konkretne odgovore, pogotovo što je u pitanju najviša sudska instanca…”, ocijenili su iz te nevladine organizacije.

“Vijesti” čekaju odgovore iz Agencije za sprečavanje korupcije i Specijalnog državnog tužilaštva.

Previd ili greška Sudskog savjeta

Prema dokumentaciji do koje je došao MANS, Sudski savjet je 21. aprila prošle godine obavijestio predsjednika Osnovnog suda u Nikšiću Vukotu Vujačića da su na sjednici održanoj tog dana ocijenili da dvoje sudija tog suda, Mirzu Ademovića i Vanju Vujović, treba privremeno uputiti u Podgoricu.

Međutim, u zapisniku sa te sjednice nema rasprave u vezi sa tim slučajem, a to pitanje, tvrde iz MANS-a, nije ni bilo na dnevnom redu.

“To demantuje i Odluka koju je 18. maja 2022. donijela upravo Simović Zvicer u ime Sudskog savjeta, a u kojoj navodi da se to dvoje sudija upućuju u Osnovni sud u Podgorici na osnovu zaključka tog tijela. U toj odluci konstatuje da je Sudski savjet na sjednici od 18. maja zaključio da je ‘cjelishodno donijeti odluku o privremenom upućivanju Mirze Ademovića i Vanje Vujović, sudija Osnovnog suda u Nikšiću, na vrijeme do jedne godine u Osnovni sud u Podgorici’”, tvrde u MANS-u.

Ukazuju da zapisnik sa te sjednice, objavljen na sajtu Sudskog savjeta, pokazuje da na njoj nije odlučivano o privremenom upućivanju bilo kog sudije u podgorički Osnovni sud, već je konstatovano da nije utvrđena lista kandidata i to za trajno upućivanje sudija u druge sudove “jer prijavljeni kandidati nemaju rezultate rada u posljednje tri godine, odnosno nemaju ocjenu rada”.

Odgovarajući na te tvrdnje, iz Sudskog savjeta su rekli da su na 15. sjednici, održanoj 29.04.2022. godine razmatrani dopisi predsjednika dva suda, kao i obraćanja sudija Osnovnog suda u Nikšiću Ademovića i Vujovićeve, kao i da je Savjet nakon diskusije odložio donošenje odluke o upućivanju u podgorički sud za narednu sjednicu.

Tvrde da su odluku o privremenom upućivanju dvoje sudija donijeli na narednoj, 16. sjednici održanoj 18.05.2022, ali da previdom nije konstatovana u zapisniku, kroz dopunu dnevnog reda.

“Saglasno članu 21 Poslovnika Sudskog savjeta odluka je donijeta ako je za istu glasala većina svih članova Sudskog savjeta, što je u konkretnom i ispoštovano. Sudski savjet može, uz pristanak sudije, na vrijeme do jedne godine uputiti u drugi sud istog ili nižeg stepena, između ostalog i zbog postojanja velikog broja neriješenih predmeta koji se sa postojećim brojem sudija ne može riješiti ili iz opravdanih razloga bude dovedeno u pitanje redovno vršenje poslova u sudu u koji se sudija upućuje”, navodi se u odgovoru Sudskog savjeta.

U MANS-u smatraju da je obrazloženje Savjeta neozbiljno.

“Oni kažu da su na sjednici odlučivali o upućivanju sudija, a da nijesu mijenjali dnevni red. Problem je u tome što to nijesu konstatovali u zapisniku, iako zakon propisuje da se odluke mogu donijeti samo od sudskog savjeta i na sjednici. Ako toga nema na sjednici, imali su vremena da zapisnik koriguju i dopune, pogotovo imajući u vidu da je sa te sjednice objavljeno i saopštenje za medije”, ocjenjuju u MANS-u.

Predsjednik nikšićkog suda upozoravao Savjet

Prema dokumentaciji MANS-a, premještanju sudija u Podgorici bezuspješno se protivio predsjednik Osnovnog suda u Nikšiću Vukota Vujačić, koji je predsjednici Sudskog savjeta poslao dopis u kojem navodi da bi prebacivanjem Ademovića i Vujovićeve “nastupila veća šteta za Osnovni sud Nikšić i za stranke u predmetima koje duže, nego li korist za Osnovni sud Podgorica”.

Predsjednik suda u Nikšiću smatrao da je odluka o upućivanju neracionalna i pogrešnafoto: MANS

Vujačić je upozorio da bi u slučaju da to dvoje sudija budu prebačeni u Podgoricu došlo do odlaganja ročišta, pa bi stranke bile oštećene kada je u pitanju princip suđenja u razumnom roku, što bi vodilo podnošenju takozvanih kontrolnih zahtjeva i nastupanja štete po državu. U MANS-u tvrde da se Savjet potpuno oglušio na upozorenja Vujačića.

Dopis Osnovnog suda Nikšić prema kojem sudije ne ispunjavaju uslove za trajni premještajfoto: MANS

Ademović (ne)zakonito donosio presude u Nikšiću

Dokumentacija MANS-a pokazuje da je nakon upućivanja u podgorički sud, sudija Mirza Ademović donio najmanje jednu presudu u predmetu u kome je postupao kao sudija Osnovnog suda u Nikšiću.

Prema dopisu predsjednika nikšićkog suda od 7. juna 2022. godine, predmeti u kojima su postupale sudije Ademović i Vujovićeva su dodijeljeni u rad drugim sudijama, a ročišta su odložena.

“Međutim, dva dana kasnije sudija Ademović, donosi presudu u predmetu broj P.br.1310/20 u kome je ranije postupao, dok je vršio funkciju sudije u Osnovnom sudu u Nikšiću”, navode iz MANS-a.

U Sudskom savjetu, prema odgovoru dostavljenom “Vijestima”, u tome ne vide ništa sporno.

“Što se tiče konstatacije da je sudija Ademović donio presudu u Osnovnom sudu u Nikšiću tri dana nakon što je upućen u Osnovni sud u Podgorici, sudija Ademović je dostavio izjašnjenje, da je kao sudija upućen na ispomoć Osnovnom sudu u Podgorici, ali da je ostao zadužen predmetima u kojima je postupak doveo do presuđenja (predmeti u kojima je zaključena glavna rasprava), pa nije bilo zakonskih smetnji da ih završi, jer je po funkciji bio i dalje sudija Osnovnog suda u Nikšiću”, navodi se u odgovoru Sudskog savjeta.

Da li je ispunjen uslov za trajno upućivanje?

Sudski savjet je 18. maja 2023. godine odlučio da se sudija Ademović trajno prebaci u sud u Podgorici, iako on nije ispunjavao zakonske uslove, tvrde u MANS-u.

Podsjećaju da član 86 stav 3 Zakona o sudskom savjetu i sudijama jasno propisuje da Sudski savjet sačinjava listu kandidata za raspoređivanje prema rezultatima rada u posljednje tri godine, odnosno “prema ocjeni rada koju je sudija ostvario u skladu sa ovim zakonom”.

“Prema dopisu predsjednika nikšićkog Osnovnog suda Sudskom savjetu, sudija Ademović nije mogao biti ocijenjen, jer za to nije ostvario uslov od tri godine rada u tom sudu, pošto je počeo sa radom 4. marta 2020, a 18. maja 2022. godine prebačen je u Podgorički osnovni sud”, navode iz MANS-a.

Iz Sudskog savjeta “Vijestima” su odgovorili da je članom 83 Zakona o Sudskom savjetu i sudijama propisan postupak za privremeno upućivanje sudije u drugi sud, pri čemu se ne cijene rezultati rada, dok je postupak trajnog dobrovoljnog raspoređivanja sudija propisan članom 86, i u tom slučaju se cijene rezultati rada sudije u posljednje tri godine ili ocjena rada sudije.

“Sudski savjet je dana 03.04.2023. godine raspisao interni oglas za popunjavanje dva sudijska mjesta u Osnovnom sudu u Podgorici broj:01-2118/23, dobrovoljnim premještanjem sudije iz jednog u drugi sud. Prijavu na oglas podnijela su tri kandidata. Komisija za trajno dobrovoljno raspoređivanje je 05.05.2023. godine razmatrala prijave i zaključila da su prijave dvoje sudija Ademovića i Vujovićeve blagovremene i potpune, dok treći sudija nije ispunjavao uslov od najmanje tri godine sudijskog staža. Odlučujući po predmetnom oglasu Savjet je donio odluku da se sudija Ademović trajno rasporedi na slobodno mjesto u Osnovnom sudu u Podgorici, da se ne vrši raspoređivanje sudije Vujović i da se treća prijava odbije”, piše u odgovoru.