Ubijen meksički novinar: Našao se u unakrsnoj vatri tokom napada na policiju?

Tužioci u sjevernoj pograničnoj državi Sonora rekli su da je novinar Hesus Gutijerez razgovarao sa policajcima, koji su mu bili komšije, kada je došlo do napada vatrenim oružjem

7104 pregleda1 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Meksički novinar koji je vodio Fejsbuk stranicu sa lokalnim vijestima ubijen je danas u gradu San Luis Rio Kolorado na sjeveru Meksika, očito zato što je bio uhvaćen u unakrsnoj vatri tokom jednog napada na policiju.

Hesus Gutijerez je vodio stranicu Notifejs sa preporukama za lokalna preduzeća i lokaline vijesti.

Notifejs je potvrdio njegovu smrt, napisavši u njegovu počast: "Mislimo da su ubili najboljeg novinara".

Tužioci u sjevernoj pograničnoj državi Sonora rekli su da je Gutijerez razgovarao sa policajcima, koji su mu bili komšije, kada je došlo do napada vatrenim oružjem.

Ubijen je jedan policajac i ranjena su trojica, dok je Gutijerezova smrt bila "kolateralna šteta" napada na policiju, rekli su tužioci.

San Luis Rio Kolorado, koji se nalazi preko puta Jume u Arizoni, pogranični je grad u koji Amerikanci masovno dolaze zbog jeftinih recepata i zubarskih radova.

Međutim, grad je sve više na meti nasilničkog ponašanja meksičkih narko kartela.

Meksiko je postao jedno od najsmrtonosnijih mjesta na svijetu za novinare izvan ratnih zona. Samo u proteklih pet godina Komitet za zaštitu novinara dokumentovao je ubistva najmanje 52 novinara u Meksiku.

Prošle godine Meksiko je drugo najsmrtonosnije mjesto na svijetu za novinare - poslije Ukrajine.