Italija uvodi kontrole na granici sa Slovenijom zbog povećane prijetnje od terorizma

Italijanska vlada je saopštila da će obnoviti kontrole na granici od 21. oktobra, na 10 dana

6125 pregleda1 komentar(a)
Muškarac stoji na trgu Evropske unije na granici Slovenije i Italije, dok se ograničenja putovanja širom Evrope zbog korona virusa postepeno ublažavaju, u Novoj Gorici, 15. juna 2020., Foto: Reuters

Italija je danas saopštila da će suspendovati sporazum o otvorenoj granici sa susjednom Slovenijom, navodeći kao razlog povećanu prijetnju od terorizma u Evropi usljed sukoba na Bliskom istoku.

Desničarska vlada premijerke Đorđe Meloni navela je da su vlasti sjeveroistočne pogranične pokrajine Furlanija-Julijska krajina od početka godine identifikovale 16.000 ljudi koji su ilegalno ušli u Italiju preko granice sa Slovenijom, posljednje stanice na balkanskoj ruti koju neki migranti koriste da se domognu zapadne Evrope.

Sa 140.000 migranata, koji su ove godine stigli u Italiju morskim putem, broj ilegalnih ulazaka povećan je 85 odsto u odnosu na 2022. godinu.

Italijanska vlada je saopštila da će obnoviti kontrole na granici od 21. oktobra, na 10 dana.

Vlada je navela i da antiteroristički odbor ministarstva unutrašnjih poslova ispituje situaciju i da to "potvrđuje neophodnost" učvršćivanja italijanske granice.

Italija i Slovenija su među 26 zemalja koje pripadaju šengenskom prostoru, najvećoj zoni slobodnog putovanja na svijetu.