Lavrov u Sjevernoj Koreji ocijenio "opasnom" vojnu politiku SAD i njihovih saveznika

"Mi smo, kao i naši sjevernokorejski prijatelji, ozbiljno zabrinuti intenziviranjem vojnih aktivnosti SAD, Japana i Južne Koreje u regionu i politikom Vašingtona", rekao je šef ruske diplomatije

4032 pregleda1 komentar(a)
Lider Sjeverne Koreje Kim Džong Un i Lavrov, Foto: Reuters

Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov osudio je danas, kako je rekao, "opasnu" vojnu politiku SAD i njihovih japanskih i južnokorejskih saveznika prema Sjevernoj Koreji, poslije razgovora u Pjongjangu sa sjevernokorejskim vođama.

"Mi smo, kao i naši sjevernokorejski prijatelji, ozbiljno zabrinuti intenziviranjem vojnih aktivnosti SAD, Japana i Južne Koreje u regionu i politikom Vašingtona", rekao je Lavrov na konferenciji za novinare.

Prema njegovim riječima, Amerikanci u tom regionu postavljaju stratešku infrastrukturu, ukljućujući i "nuklearne elemente".

Lavrov nije iznio dodatna objašnjenja. "Protivimo se tom opasnom i nekonstruktivnom ponašanju", dodao je.

Lavrov, koji je od juče u zvaničnoj posjeti Sjevernoj Koreji, rekao je da Moskva, Peking i Pjongjang, nastoje da "na konstruktivan način predlože alternative za eskalaciju tenzija u regionu".

"Podržavamo uspostavljanje redovnog procesa pregovora o bezbjednosnim pitanjima na Korejskom poluostrvu, bez preduslova", rekao je Lavrov novinarima.

Lavrov je došao u Pjongjang u vrijeme približavanja Moskve i Pjongjanga. SAD strahuju da Rusija pokušava od Sjeverne Koreje da dobije oružje za njenu ofanzivu u Ukrajini.

U septembru je predsjednik Rusije Vladimir Putin primio u posjetu sjevernokorejskog vođu Kim Džong Una, na ruskom Dalekom istoku, ali Kremlj je tada dao uvjeravanja da "nikakav sporazum" nije potpisan. Putin je tada prihvatio poziv da dođe u uzvratnu posjetu Sjevernoj Koreji, ali nije određen datum.

Prema navodima Kremlja, posjeta Lavrova treba da pripremi buduću posjetu Putina.

Između dvije zemlje će se nastaviti kontakti, rekao je danas Lavrov.