Pljevlja: Pucanje nasipa zamutilo Ćehotinu

U Rudniku tvrde da vode ne sadrže štetne materije, nadležni kažu da im nije prvi put...

0 komentar(a)
Ćehotina mulj, Foto: Privatna arhiva
21.08.2017. 16:24h

Do izlivanja mulja u rijeku Ćehotinu došlo je zbog pucanja nasipa u neposrednoj blizini taložnika za vode, tokom izvođenja radova u sjeverozapadnom dijelu površinskog kopa "Potrlica" Rudnika uglja.

U kompaniji tvrde da su njihove stručne službe, odmah nakon „manjeg incidenta“, pristupile otklanjanju poproblema i da se za nekoliko sati u rijeku ponovo izlivala bistra voda.

Velike količine mulja iz kopova prije tri dana završile su u Ćehotini, a o ekološkom incident obaviještena je nadležna inspekcija.

Prema zakonu, Rudnik ne bi smio da ispušta otpadne vode koje bi ugrozile kvalitet vode koji je uzvodno od tog mjesta.

Iz opštinske Službe za zaštitu životne sredine kazali su da ovo nije prvi put da se u Ćehotinu iz kopova ispuštaju otpadne vode.

U Rudniku tvrde da ispuštene vode ne sadrže nikakve štetne materije.

"Opšte je poznato da je odvodnjavanje u Rudniku uglja složen proces, koji, nažalost, povremeno može da izazove probleme zamućenja. Vode u procesu odvodnjavanja površinskog kopa su prirodne vode i nastaju od atmosferskih i podzemnih (izvorskih) voda. Kvalitet voda koje se odvodnjavaju iz površinskog kopa zavisi od radova na otkrivci i eksploataciji uglja, kao i od meteoroloških uslova, i u najvećem dijelu godine su čiste i ispunjavaju sve kriterijume o upuštanju u prirodni vodoprijemnik", saopšteno je "Vijestima" iz informativne službe.

U kompaniji tvrde da ni na koji način ne zagađuju vode i da ne proizvode niti koriste pesticide i teške materijale.

"Nemamo otpadna goriva, a rabljena ulja se prikupljaju i preuzimaju od ovlašćenih institucija. To mogu potvrditi i nedavna istraživanja rijeke Ćehotine od strane nadležnih institucija, koja su pokazala da povremena zamućenja ne utiču na riblji fond i da upravo na pomenutoj rijeci ima najviše ribe od svih istraživanih rijeka u Crnoj Gori. Koristimo ovu priliku da se izvinimo ljubiteljima rijeke Ćehotine zbog naplaniranog događaja, odnosno incidenta, koji je desio u kopu Rudnika uglja".