CPC: Ministarstvo odbilo zahtjev raščinjenog episkopa Borisa da se upiše kao poglavar crkve

Iz CPC pozvali državne organe da reaguju, rekavši da su "pojedina fizička lica koja su se samoproglasila sveštenicima" te crkve "okupirala i zauzela" crkvu Ivana Crnojevića na Cetinju

8689 pregleda24 komentar(a)
Mitropolit CPC Mihailo (arhiva), Foto: Boris Pejović

Ministarstvo pravde donijelo je 23. oktobra rješenje kojim je, kao neosnovan, odbijen zahtjev Bojana Bojovića, nedavno raščinjenog episkopa Crnogorske pravoslavne crkve (CPC), da se mitropolit Mihailo pošalje u mirovinu i on upiše kao novi poglavar CPC, saopštila je ta crkva.

Boris je 3. septembra proglašen je za mitropolita CPC na javnom okupljanju na Cetinju, koje je nazvano "opštecrnogorski zbor". Mitropolit CPC Mihailo je tada to okupljanje nazvao "propalim političkim mitingom" koji nema "ni legitimitet ni legalitet". Sinod CPC donio je par sedmica kasnije Sinodalni akt, kojim je Bojović raščinjen. Proteklih mjeseci razmijenjene su teške optužbe između Borisa i Mihaila, uiglavnom u vezi sa za navodnim finansijskim malverzacijama, ali i nepoštovanjem pravila monaškog života.

CPC je saopštila da je odlukom ministarstva stavljena tačka na "nezakonito i nekanonsko ponašanje pomenutog podnosioca zahtjeva".

"Prije donošenja ovog rješenja, Ministrastvo pravde, na čelu sa ministrom gospodinom Markom Kovačem, je sprovelo ispitni postupak na efikasan način, poštujući zakonske propise i uvažavajući kanonska pravila naše vjerske zajednice. Zbog svega navedenog, ovim putem im iskazujemo poštovanje i zahvalnost. Nažalost, i pored svega gore navedenog, pojedina fizička lica koja su se samoproglasila sveštenicima Crnogorske pravoslavne crkve sprječavaju aktivnosti legalnih i legitmnih predstavnika CPC na čelu sa Mitropolitom Mihailom u obavljanju svojih redovnih i planiranih aktivnosti", navodi se u saopštenju

To čine, kako su rekli, tako što su "okupirali, zauzeli" crkvu Ivana Crnojevića na Cetinju koja je vlasništvo CPC, a "kulminacija tih aktivnosti je ta što su vozilo bez registarskih tablica uveli u dvorište pomenute crkve".

"Zbog svega pomenutog pred Osnovnim sudom na Cetinju u toku je postupak po predlogu da se hitno donese privremena mjera koja podrazumijeva da lica koja nemaju nikakve veze sa crkvom istu napuste, vrate ključeve od crkve Ivana Crnojevića na Cetinju i time omoguće da u njoj borave i služe njeni legalni, kanonski predstavnici i vjernici. Takođe je Crnogorska pravoslavna crkva podnijela i tužbu Osnovnom sudu na Cetinju radi zaštite svog prava svojine od uznemiravanja, a posebno naglašavamo da smo se obratili i Ministarstvu unutrašnjih poslova - Odjeljenju bezbjednosti Cetinje, da u okvirima svojih nadležnosti preventivno preduzmu radnje i mjere i nalože uklanjanje pomenutog vozila iz dvorišta crkve", dodaju iz CPC.

Kazali su da je "velika odgovornost u svim ovim aktivnostima" i kod Državnog tužilaštva, koje "ne može ovo posmatrati kao privatnu stvar", već naprotiv, mora znati da CPC nije privatno-fizičko lice, već vjerska zajednica koja "ima veoma specifičnu ulogu u društvu i državi".

"Pozivamo nadležne državne organe, posebno Ministarsvo unutrašnjih poslova, policiju, tužilaštvo i sud da hitno donesu odluke u vezi ovih dešavanja i omoguće da Crnogorska pravoslavna crkva kao i svi ostali u državi Crnoj Gori upravlja i koristi imovinu čiji je vlasnik. Upoznajemo javnost da smo, poštujuči državu Crnu Goru, poštovali i njene institucije i pred istim tražili ostvarivanje i zaštitu svog prava, a koje nam po zakonu i kanonskim pravilima pripada. Neko uz pomoć nekog želi da nam to sve oduzme. Ukoliko državni organi Crne Gore svojim nečinjenjem dozvole da i dalje navedena lica rade sve ove nezakonitosti, odgovornost za sve posljedice toga snosiće oni. Na kraju hoćemo da vjerujemo da to ipak niko ne želi", zaključuje se u saopštenju.