SAD traže izručenje državljanina BiH: Tvrde da je Jovančić pomogao optuženom Rusu da pobjegne iz Italije

Artjom Us je 2022. optužen za isporuku vojnih tehnologija kupljenih od američkih proizvođača ruskim kupcima

12540 pregleda1 komentar(a)
Artjom Us, Foto: Screenshot/Youtube

Sjedinjene Američke Države (SAD) traže izručenje Vladimira Jovančića, državljanina Bosne i Hercegovine (BiH), za kojeg navode da je pomogao optuženom sinu ruskog zvaničnika da pobjegne iz kućnog pritvora u Italiji.

Federalni tužioci u Bruklinu rekli su da je Jovančić priveden u Hrvatskoj pod optužbom da je pomogao Artjomu Usu da pobjegne iz Italije u Rusiju prije nego što je trebao biti izručen SAD, prenosi Radio Slobodna Evropa (RSE).

Jovančić je u Hrvatskoj uhapšen u proteklih nekoliko dana i proći će kroz ekstradicioni postupak.

U pismu od 4. decembra američkoj okružnoj sutkinji Rejčel Kovner, tužioci su tražili da Jovančić bude zadržan u pritvoru do suđenja kada stigne u SAD nakon ekstradicije iz Hrvatske.

Dodaje se da postoji opasnost od bjekstva Jovančića pošto ima značajne veze sa stranim jurisdikcijama, uključujući sa zemljama s kojima SAD nemaju saradnju o ekstradiciji.

Artjom Us je 2022. optužen za isporuku vojnih tehnologija kupljenih od američkih proizvođača ruskim kupcima.

Optužnica tereti njega i ostale za zavjeru u vezi s navodnom transnacionalnom prevarom, krijumčarenjem i operacijom pranja novca. Us je u aprilu rekao državnoj novinskoj agenciji RIA Novosti da je u Rusiji.

Odvojeno danas američki Stejt department je saopštio da nudi nagradu od sedam miliona dolara za informacije koje bi dovele do hapšenja Artjoma Usa.

Artjomov otac, Aleksandar Us, podnio je ostavku u aprilu na mjesto guvernera ruske oblasti Krasnojarsk ubrzo nakon što se njegov sin vratio u Rusiju.

Tužioci su rekli da su Artjom Us i njegova supruga platili Jovančiću 50.000 eura da prevezu Usa iz njegove rezidencije u Milanu preko granice u Sloveniju do Srbije, gdje je ušao u avion za Moskvu.

Jovančić, koga su tužioci opisali kao saradnika srpske organizovane kriminalne grupe, suočava se sa dvije tačke optužnice za ometanje pravde i podstrekavanje ili pomaganje u bjekstvu.

Aleksandar Us je rekao ruskoj novinskoj agenciji RIA ranije ovog mjeseca da su američke optužbe protiv njegovog sina politički motivisane.

Njegov bijeg je postidio italijanske vlasti, a premijerka Đorđa Meloni je takođe kritikovala prvobitnu odluku da se Us smjesti u kućni pritvor.

Us je bio jedan od petorice Rusa uhapšenih na zahtjev Vašingtona za "nezakonite šeme izvoza" američke vojne tehnologije u Rusiju.

Rusija ga je takođe stavila na potjernicu, kako bi potencijalno otvorila put Moskvi da zahtijeva njegovo izručenje.