Sud odbio Trampov zahtjev za imunitetom u tužbi E. Džin Kerol

Američki Drugi okružni žalbeni sud na Menhetnu (Njujork) potvrdio je odluku saveznog sudije da se odbaci Trampov zahtjev za imunitetom, piše Rojters

5454 pregleda0 komentar(a)
Tramp, Foto: Reuters

Bivši američki predsjednik Donald Tramp ne može se pozvati na predsjednički imunitet u slučaju tužbe za klevetu kolumnistkinje E. Džin Kerol, koja ga je optužila za silovanje, presudio je danas američki žalbeni sud, što je za njega još jedan neuspjeh u parnici koju je pokrenula Kerol.

Trampovi advokati najavili su da će se žaliti Vrhovnom sudu SAD-a.

Američki Drugi okružni žalbeni sud na Menhetnu (Njujork) potvrdio je odluku saveznog sudije da se odbaci Trampov zahtjev za imunitetom, piše Rojters.

Kerol je u tužbi od Trampa tražila najmanje 10 miliona dolara odštete zbog njegove izjave iz juna 2019. godine, dok je još bio predsjednik, a nakon što ga je prvi put javno optužila da je sredinom devedesetih silovao u garderobi robne kuće na Menhetnu.

Tramp je odbacio da poznaje Kerol te je kazao da “nije njegov tip” i da je izmislila optužbu o silovanju kako bi promovisala izlazak svojih memoara.

Bivša kolumnistkinja časopisa Elle tužbu je podigla u novembru 2019. godine, ali je Tramp čekao do decembra 2022. godine, kako bi se pozvao na predsjednički imunitet, vjerujući da će ga on štititi od njene tužbe.

Predsjednik SAD-a ima puni imunitet od brojnih građanskih tužbi dok je na dužnosti.

U junu je američki okružni sudija Luis Kaplan odbio Trampov pokušaj da se slučaj Kerol odbaci, a kasnije mu je odbio dopustiti i da se brani predsjedničkim imunitetom, pojasnivši da je zakasnio pozvati se na imunitet.

"Trump je devedesetih seksualno napastovao novinarku E. Džin Kerol, a potom je oklevetao, nazvavši je lažljivicom", odlučili su porotnici u maju ove godine, zadavši bivšem predsjedniku pravosudni udarac u vrijeme dok se bori za ponovni ulazak u Bijelu kuću 2024. godine.

Trampova žalba tada je saslušana po ubrzanom postupku, prije zakazanog suđenja za 16. januar 2024. godine.

Tako je Kerol već dobila jedan građanski proces protiv Trampa.

U maju je porota u drugoj tužbi odlučila da je Tramp dužan Kerol isplatiti pet miliona dolara odštete za seksualni napad i klevetu.

Premda suočen sa četiri savezne i državne krivične optužnice, Tramp je favorit za republikansku nominaciju za predsjedničke izbore 2024. godine.

U svim slučajevima kazao je kako se ne osjeća krivim.