Albanija Sjevernoj Makedoniji vratila 20 ukradenih ikona

"U ovom uspješnom epilogu desetogodišnjeg putešestvija makedonskih ikona veliki doprinos imaju i radne grupe, kako sa makedonske tako i sa albanske strane", napisala je Stojčevska na Fejsbuku (Facebook)

3875 pregleda2 komentar(a)
Vraćene ikone, Foto: https://www.facebook.com/Bisera.Kostadinovska.Stojchevska

Albanija je danas Sjevernoj Makedoniji vratila 20 ikona koji pripadaju makedonskim crkvama i manastirima.

Ikone je, na svačanoj ceremoniji u Tirani, ministarki kulture Sjeverne Makedonije Biseri Kostadinovskoj Stojčevskoj predala albanska koleginica Elva Margariti.

"Istorijski dan za makedonsku kulturu i vrednovanje našeg zaštićenog kulturnog bogatstva. Cijenimo i vrednujemo ovaj istorijski čin vraćanja dvadeset ikona koje pripadaju makedonskim crkvama i manastirima", napisala je Stojčevska na Fejsbuku.

Kako je istakla, u ovom uspješnom epilogu desetogodišnjeg putešestvija makedonskih ikona veliki doprinos imaju i radne grupe, kako sa makedonske tako i sa albanske strane.

"Zahvaljujem se na profesionalnom pristupu stručnjacima iz oblasti zaštite, kao i albanskim institucijama i službama koje su zaplijenile ova vrijedna djela. Ikone čeka još jedno putovanje. Ovoga puta da se vrate tamo gdje pripadaju", napisala je ministarka kulture Sjeverne Makedonije Bisera Kostadinovska Stojčevska.