Geometrijske apstrakcije

Na zatvaranju izložbe prvog septembra biće upriličen modni performans “Crveno i crno“ Mire Odalović, koja inspiraciju pronalazi upravo u geometrijskoj apstrakciji i u radovima Belića. Kustoskinja tog projekta Senka Subotić izložbu već najavljuje kao likovni događaj sezone

116 pregleda0 komentar(a)
Milija Belić, Foto: Adriadaily.com
13.08.2017. 11:00h

Multimedijalni umjetnik Milija Belić iz Srbije, jedan od najeminentnijih predstavnika geometrijske apstrakcije sa prostora bivše Jugoslavije na svjetskoj sceni, predstaviće se u srijedu, 16. avgusta, u budvanskoj Modernoj galeriji, u okviru obilježavanja 45 godina njenog postojanja. Na izložbi,koju će otvoriti prof. dr Ratko Božović, biće zastupljene slike, skulpture i video-instalacije nastale tokom posljednjih desetak godina.

Belić već više od tri decenije uspješno gradi svoju karijeru, kako umjetničku tako i u oblasti teorijskog rada. Doktorirao je umjetnost i nauke o umjetnosti na Sorboni prije više od dvije decenije.

Od prošle godine je i član najužeg rukovodstva pariskog likovnog Salona “Réalités Nouvelles”, istorijskog salona apstraktne umjetnosti koji postoji već 70 godina. Objavio je više knjiga, a tokom trajanja izložbe u Budvi, planirana je i promocija Belićeve najnovije knjige “Izazov modernosti”, u izdanju beogradskog “New Momenta” i izdavačke kuće “Arhipelag”.

O knjizi će govoriti istoričar umjetnosti Petar Ćuković i prof. dr Ratko Božović, ujedno i pisac predgovora.

Na zatvaranju izložbe prvog septembra biće upriličen modni performans “Crveno i crno“ Mire Odalović, koja inspiraciju pronalazi upravo u geometrijskoj apstrakciji i u radovima Belića. Kustoskinja tog projekta Senka Subotić izložbu već najavljuje kao likovni događaj sezone.

Belić je trenutno, opusom od 28 radova, predstavljen i u Parizu, u prestižnom prostoru “Oasys”, rezervisanom takođe za apstraktnu umjetnost, na izložbi “A géométrie variable” (U promjenljivoj geometriji), koja je otvorena do 12. oktobra.