Sjeverna Koreja pravi plan napada na američko ostrvo

Sjeverna Koreja objavila je u srijedu da "pažljivo razmatra plan o otvaranju vatre na područja oko Guama strateškom balističkom raketom srednjeg do dugog dometa Hwasong-12"

92 pregleda16 komentar(a)
10.08.2017. 07:57h

Do sredine avgusta Sjeverna Koreja će napraviti plan lansiranja četiri rakete srednjeg dometa u pravcu američkog ostrva Guam u Pacifiku i predstaviće ga svom čelniku Kim Džong Unu koji će donijeti odluku o daljnjim koracima, prenose sjevernokorejski mediji.

Neuobičajeno detaljan izvještaj o planu napada doveo je do nastavka eskalacije napetosti između Pjongjanga i Vašingtona pošto je američki predsjednik Donald Tramp upozorio Sjevernu Koreju da će se suočiti sa "vatrom i bijesom" ako ne prestane da prijeti SAD.

Sjevernokorejska novinska agencija KCNA nazvala je Trampovu prijetnju "gomilom gluposti".

"Normalan dijalog nije moguć sa takvim nerazumnim čovjekom i tu djeluje samo apsolutna sila", navodi agencija.

Sjeverna Koreja objavila je u srijedu da "pažljivo razmatra plan o otvaranju vatre na područja oko Guama strateškom balističkom raketom srednjeg do dugog dometa Hwasong-12".

Rakete bi bile lansirane preko teritorije Japana u vode oko Guama, malog ostrva sa 160.000 stanovika, na kome se nalaze dvije velike američke vojne baze i 7.000 vojnika.

U ponedjeljak su dva bombardera US B-1 poletjela sa Guama i nadlijetala korejsko poluostrvo kao dio "stalnog nadzora", rekao je američki zvaničnik, što govori o strateškoj važnosti Guama gdje se nalazi američka mornarička baza.

Japanski ministar odbrane Icunori Onodera izjavio je da bi njegova zemlja mogla da obori sjevernokorejske rakete u slučaju da ih Pjongjang ispali u pravcu Guama.

Galerija