Manastir Kom: Naš monah nije bio u društvu osoba koje su imale incident sa lovočuvarima, nije oteo telefon Saičiću

"Čuo je i pozive u pomoć, te je svojim čamcem prišao mjestu susreta druga dva plovila, isključivo iz razloga da pomogne onima za koje je smatrao da su ugroženi"

43334 pregleda95 komentar(a)
Skadarsko jezero (Ilustracija), Foto: NP Skadarsko jezero

Iz manastira Kom saopštili su da njihov monah sinoć nije bio u društvu osoba koje su imale incident sa lovočuvarima na Skadarskom jezeru, da nije oteo telefon Vuku Saičiću i bacio ga u vodu, već da je reagovao kada je čuo pozive u pomoć.

"Monah je bio na jezeru u ribolovu sopstvenim mrežama za koje ima dozvolu i nije bio u društvu osoba koje su imale incident sa lovočuvarima. U kasnim večernjim časovima, čamac sa lovočuvarima je velikom brzinom prošao pored njegovog plovila, skvasivši njega i čamac, uz to i kidajući mreže, koje je monah prethodno zakonito postavio", piše u saopštenju poslatog iz tog manastira.

Dodaje se da su lovočuvari sustigli čun sa trećim licima, a da je monah, "budući iskusan na Skadarskom jezeru, jer je pored njega odrastao, procijenio je da je čun sa trećim licima takođe ugrožen i da je moguće njegovo potapanje".

"...A čuo je i pozive u pomoć, te je svojim čamcem prišao mjestu susreta druga dva plovila, isključivo iz razloga da pomogne onima za koje je smatrao da su ugroženi". U njegovom prisustvu nije bilo sukobljavanja veslima i ostima o kojima se govorilo u medijima, ali on i nije od početka prisustvovao susretu lovočuvara i trećih lica. Netačni su navodi da je monah oteo i bacio telefon lovočuvaru. Ni sa kim nije imao fizički kontakt niti je ikoga vrijeđao, već je njegovo prisustvo doprinijelo da se ovaj incident završi. Monah je, u svojstvu građanina, već dao odgovarajuću izjavu Upravi policije na ove okolnosti", piše u saopštenju manastira Kom.

Šef Službe zaštite Nacionalnog parka Skadarsko jezero Vuk Saičić ranije je kazao Vijestima da je krivolovcima koji su sinoć napali i povrijedili dvojicu nadzornika Nacionalnog parka Skadarsko jezero pomogao i monah iz manastira Kom, izvjesni Filip.

Saičić je kazao i da mu je monah oteo telefon i bacio ga u jezero.

Dvojica osumnjičenih za napad na nadzornike Nacionalnog parka (NP) Skadarsko jezero - Vojin Prenkić (31) i Dušan Klikovac (42) uhapšeni su i privedeni u podgoričko Odjeljenje bezbjednosti.

Prenkić i Klikovac krivično će odgovarati zbog napada na šefa nadzorničke službe Vuka Saičića i njegovog kolegu Marka Gluščevića.

Vijesti nezvanično saznaju da se uhapšenima Prenkiću i Klikovcu na teret stavljaju krivična djela napad na službeno lice u vršenju službene dužnosti i nezakonit ribolov.

Prenkić i Klikovac uhapšeni su zbog napada na lovočuvare i nezakonitog lova.

Njih dvojica osumnjičeni su da su sinoć, nešto nakon ponoći, veslima i ostima napali nadzornike na Skadarskom jezeru Vuka Saičića i Marka Gluščevića.

Nadzornici Nacionalnog parka Skadarsko jezero napadnuti su sinoć, a krivolovci su jednog od njih pokušali da probodu ostima.