Zakon treba da poveća zaposlenost

U obrazloženju teksta zakona se navodi da proces približavanja EU i do sada ostvareni rezultati na tom putu zahtijevaju da se pitanja zapošljavanja i nezaposlenosti sagledavaju intenzivnije i u znatno širem kontekstu od važećeg zakonskog okvira

65 pregleda4 komentar(a)
Kemal Purišić, Foto: Boris Pejović
07.08.2017. 09:33h

Ministarstvo rada i socijalnog staranja (MRSS) pozvalo je zainteresovane da u narednih 40 dana učestvuju u javnoj raspravi o Nacrtu zakona o posredovanju pri zapošljavanju i pravima za vrijeme nezaposlenosti.

Ministarstvo, na čijem čelu je Kemal Purišić, je pozvalo organizacije, udruženja i pojedince da se uključe u javnu jaspravu i daju doprinos u razmatranju teksta zakona.

Predlozi, sugestije i komentari na Nacrt zakona mogu se dostaviti na adresu ili faks Ministarstva, kao i na mejl kabinet@mrs.gov.me.

U obrazloženju teksta zakona se navodi da proces približavanja EU i do sada ostvareni rezultati na tom putu zahtijevaju da se pitanja zapošljavanja i nezaposlenosti sagledavaju intenzivnije i u znatno širem kontekstu od važećeg zakonskog okvira.

Tvrde da u okviru postojećeg ekonomskog razvoja Crne Gore i odnosa ponude i tražnje na tržištu rada, potrebno je unaprijediti poslove u vezi sa zapošljavanjem kroz kreiranje efikasnijeg zakonskog okvira, koji će omogućiti veću fleksibilnost i efikasnost na tržištu rada.

Zakonom će se, smatraju, kvalitativno unaprijediti usluge za tržište rada za nezaposlene osobe i ostale tražioce zaposlenja, sa ciljem njihovog bržeg prilagođavanja i uključivanja na tržište rada.

“Posredovanje pri zapošljavanju se prepoznaje kao temeljna aktivnost Zavoda za zapošljavanje (ZZZ) na tržištu rada, sa posebnim osvrtom na posredovanje pri zapošljavanju u inostranstvu koje je bilo uređeno posebnim zakonom”, piše u tekstu.

Novčana naknada, kao pravo iz osiguranja od nezaposlenosti, zakonom je definisana u skladu sa međunarodnim standardima socijalne sigurnosti.