Duraković: Predsjednik KT suda da odgovara za štetu

Elvis Duraković sudskim putem ostvario pravo na naknadu štete jer mu nije dozvoljeno da koristi odmor

174 pregleda0 komentar(a)
novac, suđenje, Foto: Shutterstock
27.05.2018. 13:59h

Nekadašnji sudija kotorskog suda, barski advokat Elvis Duraković uspio je nakon tri godine da ostvari pravo na naknadu štete za korišćenje godišnjeg odmora, u postupku pred Upravnim sudom.

On je kazao da je “kroz trnje i uz odlučnu upornost” ostvario pravo, ocijenivši da se otvara i pitanje odgovornosti predsjednika Osnovnog suda u Kotoru Branka Vučkovića koji mu nije dozvolio da koristi odmor za 2014. i 2015.

Duraković je pojasnio da je zbog Vučkoviću “znanih razloga”, iz budžeta države izdvojen novac za naknadu štete koju je prouzrokovao.

“Očekujem od Sudskog savjeta da po službenoj dužnosti zato pokrene odgovarajući postupak, da se ubuduće takvi slučajevi ne dešavaju prema pojedinim sudijama, jer odnos prema nosiocima pravosudne funkcije treba da bude jednak, a ne dok jedni ne mogu ostvariti osnovna Ustavna prava, da drugi napreduju. Razloge za takvo postupanje ostavljam javnosti na ocjenu”, rekao je Duraković “Vijestima”.

“Vijesti” su ranije objavile da je Duraković podnio zahtjev za korišćenje godišnjeg odmora, što mu nije dozvoljeno.

Istakavši da je predsjednik suda Vučković donosio četiri rješenja kojima je odbijao zahtjev, Duraković je podsjetio da je u postupku odlučivanja po žalbi Komisija za žalbe Vlade sva četiri puta ukidala ta rješenja kao nezakonita i davala jasna uputstva da mu pripada Ustavom zagarantovano pravo.

No, odlučujući i o petoj žalbi, Komisija je potvrdila Vučkovićevo rješenje koje je u prethodna četiri puta bilo nezakonito.

“Nejasno je šta se u međuvremenu desilo u dvije godine da Komisija za žalbe ukine svoja sopstvena rješenja. Kako je bio okončan upravni postupak i to rješenje Komisije je bilo konačno, preostalo mi je samo pravo na tužbu Upravnom sudu, i u postupku pred njim, utvrđena je nezakonitost postupanja predsjednika kotorskog suda, da bi nakon toga Sudski savjet preuzeo predmet na odlučivanje i, nakon tri godine od podnošenja zahtjeva, poništio rješenje Vučkovića i odredio mi naknadu štete zbog neiskorišćenog odmora”.

Iz državnog budžetaće zbog rješenja kotorskog suda, Durakoviću biti isplaćeno ukupno 1.060,89 eura za neiskorišćene odmore. On je rekao da su troškovi postupka pet žalbi od po 400 eura i tužba Upravnom sudu od 200 eura, što je ukupno 2.200 eura.

Pripadaju mu i kamate za tri godine koliko traje postupak, a iznos će utvrditi vještak finansijske struke.