Još četiri evropske zemlje priznale Gvaida i pozvale na nove predsjedničke izbore u Venecueli

Španski premijer Pedro Sančez rekao je novinarima u Madridu da Španija "radi na povratku pune demorkatije u Venecuelu" što podrazumijeva "ljudska prava, izbore i nepostojanje političkih zatvorenika".

484 pregleda1 komentar(a)
Gvaido, Foto: Reuters

Španija, Francuska, Švedska i Velika Britanija priznale su danas lidera venecuelanske opozicije Huana Gvaida kao privremenog predsjednika i pozvale na održavanje prijevremenih predsjedničkih izbora.

Predsjednik Venecuele Nikolas Maduro odbacio je ranije ultimatum više evropskih zemalja za raspisivanje predsjedničkih izbora.

Španski premijer Pedro Sančez rekao je novinarima u Madridu da Španija "radi na povratku pune demorkatije u Venecuelu" što podrazumijeva "ljudska prava, izbore i nepostojanje političkih zatvorenika".

Šef francuske diplomatije Žan-Iv Le Drian u izjavi za Radio Frans enter (France Inter Radio) pozvao Gvaida da raspiše prijevremene predsjedničke izbore koji će "omogučiti da se kriza u Venecueli okonča na miran način".

Švedska ministarka spoljnih poslova Margot Valstrom rekla je za SVT da izbori na kojima je Maduro došao na vlast "nisu bili slobodni ni pošteni".

Da je Velika Britanija priznala Gvaida kao privremenog predsjednika Venecuele, saopštio je šef britanske diplomatije Džeremi Hant.

"Nikolas Maduro nije raspisao predsjedničke izbore u roku od osam dana, koji smo odredili. Tako da Britanija, zajedno sa evropskim saveznicima, priznaje Gvaida kao privremenog ustavnog predsjednika dok ne budu održani vjerodostojni izbori“, naveo je Hant na Tviteru, a prenio Rojters.

Gvaida je kao "legitimnog vršioca dužnosti predsjednika" Venecuele 31. januara priznao i Evropski parlament koji je pozvao sve članice EU da učine isto usvajanjem "čvrstog i jedinstvenog stava".

To priznanje samoproglašenog prelaznog predsjednika važiće "do održavanja slobodnih, transparentnih i kredibilnih izbora s ciljem ponovnog uspostavljanja demokratije", naveli su europoslanici u rezoluciji usvojenoj velikom većinom glasova, na predlog najvećih grupacija u EP.

Nakon što se Gvaido proglasio za privremenog predsjednika Venecuele, 23. januara, Maduro je rekao da bi prijevremeni parlamentarni izbori mogli da budu održani ali je isključio mogućnost prijevremenih predsjedničkih izbora, koji su održani u maju 2018.

Na tim izborima koje je opozicija bojktovala i rezultate osporila, pobijedio je Maduro koji je zvanično preuzeo dužnost 10. januara 2019.