Sporazum o demarkaciji potvrđen u martu: Haradinaj još nije poslao potvrdu

Vlada Kosova ni nakon dva mjeseca nije obavijestila Crnu Goru o ratifikaciji Sporazuma o demarkaciji

2 komentar(a)
Ramuš Haradinaj, Foto: Betaphoto
30.05.2018. 16:03h

Vlada Kosova nije obavijestila Crnu Goru o ratifikaciji Sporazuma o demarkaciji, iako je on u kosovskom parlamentu potvrđen u martu.

Kako prenose kosovski mediji, u Vladi Ramuša Haradinaja tvrde da se radi o proceduralnim razlozima, navodeći da Ministarstvo vanjskih poslova još nije završilo svoj dio posla.

Sporazumom o demarkaciji stupa na snagu nakon što obje potpisnice obavijeste jedna drugu da je dokument ratifikovan u paramentu i Vladi. Prištinski list “Koha ditore” navodi da su iz Vlade Crne Gore kazali da diplomatskim kanalima još nijesu dobili obavještenje o ratifikaciji sporazuma.

“Očekujemo od Kosova da zvanično obavijesti Crnu Goru o završetku obaveznih procedura kako bi Sporazum mogao da stupi na snagu”, kazali su u crnogorskoj Vladi.

Nakon što sporazum stupi na snagu, dvije države formiraće zajedničku komisiju koja će na terenu bilježiti graničnu liniju.

Skupština Kosova je ratifikovala Sporazum krajem marta, nakon trogodišnjeg odlaganja, zbog tvrdnji dijela partija da je razgraničenjem Crnoj Gori pripao dio kosovske teritorije. Dio kosovske javnosti tada je tvrdio da je oduzeta teritorija oko Čakora, a Vlada Kosova je zbog toga dva puta formirala komisiju za demarkaciju. Ratifikacija sporazuma o demarkaciji sa Crnom Gorom bio je jedan od uslova Evropske komisije (EK) za ukidanje viznog režima Kosovu. Opozicija je pokušala da spriječi usvajanje bacanjem suzavca, ali je on usvojen glasovima 80 poslanika.