UO vrtića pisao Šehoviću: Pitajte i nas kad birate direktora

Odluka o izboru direktora JPU „Đina Vrbica“, koja je donesena u skladu sa zakonom, je konačna, poručuju iz Ministarstva

81 pregleda2 komentar(a)
Đina Vrbica, vrtić, Foto: Luka Zeković
19.07.2017. 16:32h

Upravni odbor predškolske ustanove “Đina Vrbica” zatražio je ministru prosvjete Damiru Šehoviću zahtjev da preispita odluku da za direktora imenuje dosadašnjeg defektologa Vuka Stanišića.

Istovremeno, Savjet roditelja predao je Ministarstvu peticiju sa oko 2.000 potpisa sa zahtjevom da se za rukovodioca ustanove imenuje dosadašnji pomoćnik direktora Milena Mijović.

Iz Ministarstva su juče “Vijestima” kazali da je odluka o izboru direktora JPU „Đina Vrbica“, koja je donesena u skladu sa zakonom, je konačna.

“Gospođa Milena Mijović je, kao i ostali kandidati, dobila odluku u vezi sa izborom direktora . Takođe, nakon njenog dodatnog zahtjeva, odobren joj je uvid u kompletnu konkursnu dokumentaciju”, kazali su iz prosvjetnog resora.

“Kao UO, želimo da izrazimo stav da bi trebalo da pri izboru direktora vaspitno-obrazovnih ustanova ipak čujete i mišljenja upravnih odbora. U UO JPU “Đina Vrbica” su tri predstavnika Ministarstva prosvjete, od kojih jedan radi u prosvjeti 40 godina, predstavnik zaposlenih u ustanovi, kao i predstavni Savjeta roditelja. Smatramo da smo bili kompetentni da damo svoje mišljenje o kandidatima, a naročito o onima sa kojima smo sarađivali, kazao je Mijović. Molimo vas da još jednom preipsitate odluku koju ste donijeli, a u cilju interesa ustanove, zaposlenih i djece”, stoji u zahtjevu UO.

Mijović je ranije podnijela ostavke na funkcije u vrtiću i najavila da će se sudu žaliti na ovu odluku.

Predsjednica Savjeta roditelja i član UO Nađa Ljiljanić kazala je “Vijestima” da je UO prije dva dana održao prvu sjednicu, kojoj je prisustvovao i Stanišić.

“Na sjednicu UO smo došli jer nam je dobrobit ustanove i naše djece ispred svega. I ne želimo da zbog trenutne situacije ispašta vrtić. Međutim, ne želimo da iko to shvati da našim dolaskom dajemo legitimitet novoimenovanom direktoru, već naprotiv, mi sa njegovim imenovanjem nijesmo saglasni. U ime Savjeta roditelja, pokrenula sam peticiju da ministar opozove odluku o imenovanju Stanišića. I predsjednica UO i predstavnica zaposlenih javno je pozvala ministra Šehovića da nam obrazloži zbog čega i na osnovu kojih referenci je njihov kolega Stanišić imenovan za direktora ustanove”, kazala je Ljiljanić.

Djeca sa poteškoćama u razvoju dobijala najbolje tretmane

I roditelji djece sa poteškoćama u razvoju apelovali su na Šehovića da revidira odluku.

Predsjednica NVO “Naše sunce” Milka Šćepanović kazala je da su roditelji koje okuplja ta organizacija razočarani odlukom da Mijović ne bude direktor:”Gospođa Mijović je svojim radom i zalaganjem uticala da djeca sa poteškoćama u razvoju , koja borave u jedinicama pod okriljem ustanove "Đina Vrbica", dobiju najbolje moguće tretmane i pažnju”.