Zbog niskog vodostaja privremeni zabran ribolova na Skadarskom jezeru

Vodostaj je svega dva centimetra viši od rekordnog minimuma (4.54 mnm) otkako se mjeri nivo vode Skadarskog jezera

81 pregleda0 komentar(a)
Skadarsko jezero, Foto: Slavica Đurišić
18.07.2017. 10:31h

Zbog niskog vodostaja u Nacionalnom parku Skadarsko jezero, a na osnovu preporuka naučne institucije i dopune pravila koju je Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja donijelo u Naredbi o ribolovnim zabranima, ograničenjima i mjerama za zaštitu ribljeg fonda kojom je zabranjen lov na sve vrste riba i ostale vodene faune, ukoliko je nivo vode manji od 6.46 mnm, ribolov na ovom jezeru se privremeno zabranjuje, saopšteno je iz JP Nacionalni parkovi Crne Gore.

Kako su naglasili, Naredbom o ribolovnim zabranima, ograničenjima i mjerama za zaštitu ribljeg fonda (Sl. List CG, br. 33/2016 i 8/17) dodata je tačka 1a koja glasi:

"Na ribolovnim područjima iz tačke 1 ove naredbe zabrajeno je loviti sve vrste riba i ostale vodene faune u vrijeme niskog vodostaja, odnosno kada nivo vode na Skadarskom jezeru, dostigne nivo od 6.46 mnm, prema podacima organa uprave nadležnog za poslove hidrometeorologije – mjerna stanica „Plavnica“.

Iz NPCG su kazali da je trenutni nivo Skadarskog jezera, prema podacima Zavoda za hidrometeorologiju i seizmologiju Crne Gore, 4.56 mnm, pa je shodno tome u ovom parku zabranjeno loviti sve vrste riba i ostalu vodenu faunu do poboljšanja hidroloških prilika. Trenutno je, dodaju, svega dva centimetra viši vodostaj od rekordnog minimuma (4.54 mnm) otkako se mjeri nivo vode Skadarskog jezera.

"Imajući u vidu da je Skadarsko jezero plitko, u takvim uslovima smanjuje se radijus kretanja i mogućnost migracija vodenih organizama, prvenstveno riba, iz jednog dijela jezera u drugo. Organizmi nalaze utočista u lagunama i izvorima, te uz činjenicu da su, inače, u slabijoj životnoj kondiciji, podložniji su bolestima i lakše je uloviti ili preloviti, odnosno ugroziti neku vrstu vodene faune," rekli su iz NPCG.

Oni su apelovali na sva ribolovna društva, ribolovce, turiste, rekreativce i ljubitelje prirode, da poštuju preporuku Nacionalnog parka Skadarskog jezera o privremenom prekidu ribolova usljed niskog vodostaja i da odgovornim ponašanjem doprinesu očuvanju ribljeg fonda ovog zaštićenog prirodnog područja.