Od početka jula gašeno više od četiri stotine požara

Iz Glavnog grada su apelovali na građane da ljeti ne pale vatru na otvorenom, jer je vegetacija i konfiguracija na teritoriji Podgorice takva da sa prvim toplijim danima vene i suši se, naročito na kamenitim površinama, pa je veoma moguće da izbije požar

1 komentar(a)
Dajbabska gora požar, Foto: Boris Pejović
12.07.2017. 17:54h

Služba zaštite Glavnog grada gasila je od početka jula požare na više od 400 lokacija, dok su u junu intervenisali 353 puta. Iz Biroa za odnose sa javnošću Glavnog grada saopšteno je da su u junu najveći požari gašeni na Sadinama, u blizini naselja Tološi, kao i u blizini fabrike KAP. Kako su kazali, u julu je bilo više lokacija koje su zahvaćene velikim požarima u kojima je bio ugrožen i veliki broj kuća i drugih objekata.

Najveći požar dogodio se na brdu Zelenika i kasnije se prenio na brdo Dajbabska gora. "Na toj lokaciji, velikom požrtvovanošću pripadnika Službe zaštite i stavljanjem u pogon svih kapaciteta za gašenje, sačuvani su objekti u podnožju brda i požar je ubrzo stavljen pod kontrolu", kaže se u saopštenju. Navodi se da je veliki požar u ponedjeljak zahvatio brdo Burum i za kratko vrijeme ugrozio kuće u podnožju. Iz PG Biroa su kazali da je na toj lokaciji bilo angažovano pet vozila i 18 vatrogasaca, koji su nakon višečasovne borbe sa vatrom uspjeli da u ranim večernjim satima ugase požar u potpunosti. "U skladu sa preventivnim planovima, pripadnici Službe svakodnevno obilaze najkritičnije lokacije i u razgovoru sa predstavnicima mjesnih zajednica i građanima nastoje da blagovremeno riješe probleme u vezi nastanka velikog broja požara na tim lokacijama, i na taj način zajednički spriječe štete koje nastaju u tim požarima", navodi se u saopštenju PG Biroa. Oni su apelovali na građane da ljeti ne pale vatru na otvorenom, jer je vegetacija i konfiguracija na teritoriji Podgorice takva da sa prvim toplijim danima vene i suši se, naročito na kamenitim površinama, pa je veoma moguće da izbije požar. "Upravo zbog toga je potrebno ljudski faktor svesti na minimum. Ukoliko se ukaže potreba da se pali vatra na otvorenom, podsjećamo da je Službu zaštite na broj 123 na raspolaganju građanima za svu neophodnu pomoć, od savjeta do asistiranja sa opremom i vatrogasnim vozilima", poručili su iz PG Biroa.