Islamska država: Napali smo egipatsku vojsku jer su oni planirali da napadnu nas

Egipatske bezbjednosne snage godinama se bore protiv ekstremista na Sinaju, a u posljednje tri godine ekstremizam se proširio što je dovelo do još većeg broja žrtava

0 komentar(a)
Egipat, sahrana ubijenog vojnika, Foto: Reuters
08.07.2017. 12:11h

Islamska država preuzela je odgovornost za jučerašnji napad na kontrolni punkt egipatske vojske na sjeveru Sinaja, gdje su ubijena 23 vojnika.

Napad na kontrolni punkt egipatske vojske izveden je u petak automobilom-bombom i automatskim puškama i doveo je do najvećeg broja žrtava pojedinačnog napada u posljednje dvije godine u tom regionu.

Islamska država je navela u saopštenju postavljenom na internetu da su pripadnici te grupe napali egipatsku vojsku jer je planirala napad na položaje Islamske države na Sinaju.

Egipatske bezbjednosne snage godinama se bore protiv ekstremista na Sinaju, a u posljednje tri godine ekstremizam se proširio što je dovelo do još većeg broja žrtava.

Od puča kojim je 2013. zbačen islamistički predsjednik Egipta Mohamed Morsi, tadašnji lider Muslimanske braće, ekstremisti su pojačali napade na vojsku i policiju i ubili stotine njihovh pripadnika, uglavnom na Sinaju.