Glavni grad CG postaje interesantan strancima: Pogledajte kako specijalizovani vodič priča o Podgorici

"Maltene iz Podgorice možete za dva sata da stignete bilo gdje na teritoriji Crne Gore, tako da je to idealna baza za aktivne turiste", poručio je Drakić

388 pregleda7 komentar(a)
Turisti iz Slovenije, Dušan Drakić, Foto: Screenshot(TvVijesti)
20.05.2018. 17:37h

Podgorica je nedavno dobila prve specijalizovane turističke vodiče, koji su prošli obuku, koju je organizovao Glavni grad.

Broj turista u Podgorici raste pa se pojavila realna potreba da im se približe najvažnije tačke.

Oko 30 turista iz Slovenije došlo je da upozna Podgoricu.

A priča turističkog vodiča počinje ovako: "Podgoricu, koju danas znamo, pominje prvi put u 14. vijeku, međutim sama teritorija Podgorice je bila mnogo, mnogo ranije naseljena", priča Dušan Drakić, turistički vodič.

Drakić je jedan od turističkih vodiča koji su nedavno prošli obuku u organizaciji Glavnog grada.

Njegova polazna tačka za turistie bila je Sahat kula, koja sama po sebi krije zanimljivu priču.

"Kako su Crnogorci uglavnom bili po okolnim brdima, oni su stalno koristili sat da gledaju kada je vrijeme molitve i tada upadali na Osmansku teritoriju dok jednog dana lokalni vezir nije shvatio o čemu se radi i naredio da se skloni sam sat", kazao je Drakić.

Uslijedio je obilazak Skender Čauševe džamije u Staroj varoši, kao i ostataka tvrđave Depodogen na ušću Ribnice u Moraču, odakle je krenuo razvoj grada.

Slovenci su bili zainteresovani i za noviju istoriju Podgorice, nakon Drugog svjetskog rata, ali i za spomenike Kralju Nikoli, Njegošu i Marku Miljanovu.

Da Podgorica sve više postaje interesantna strancima pokazuje i podatak da je od početka godine do 31. marta, Glavni grad posjetilo preko 32.500 turista, što je za 42 odsto vise u odnosu na isti period prošle godine.

Tome doprinosi i dobar geografski položaj Podgorice.

"Maltene iz Podgorice možete za dva sata da stignete bilo gdje na teritoriji Crne Gore, tako da je to idealna baza za aktivne turiste", poručio je Drakić.

Grupa sa kojom smo bili vidjela je samo mali dio onog što nudi Podgorica jer su tu i arheološki lokaliteti u okolini ali i prirodne ljepote Skadarskog jezera i rijeke Cijevne.

Posjeta Podgorici Slovencima je, kako kažu, probudila posebna sjećanja na zajedničku državu, Jugoslaviju.

Neki od njih su kazali i da bi se lako mogli navići na život u Glavnom gradu Crne Gore jer im, kako objašnjavaju, odgovara njegov ritam.