URA Bar: Lokalna vlast nezakonito trošila kreditna sredstva

URA navodi da “lokalna vlast raspolaže novcem koji će građani vraćati, bez transparentnih i javno dostupnih izvještaja o načinu utroška”. Oni naovde da je Skupština Opštine Bar u toku 2016. godine donijela odluku o uzimanju još jednog kredita kod KFW banke i to u iznosu od 10 miliona eura za izgradnju postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda Volujica

93 pregleda2 komentar(a)
URA Bar, Foto: URA
07.07.2017. 11:49h

Postoji osnovana sumnja oko načina trošenja novca iz kredita koji je Opština Bar uzela kod KFW banke, za realizaciju projekta vodosnabdijevanja i odvođenja otpadnih voda u ukupnom iznosu od 12.229.000 eura, istakli su u barskom odboru Građanskog pokreta URA.

Oni su došli do podatka da je “misteriozno nestalo oko 1.200.000 eura za koje niko ne zna gdje su, niti na koji način i u koju svrhu potrošeni”.

“Prema raspoloživoj dokumentaciji, od ukupnog iznosa ovog kredita utrošeno je 8.424.000 eura. Odnosno, prema raspoloživoj dokumentaciji od sredstava iz kredita 2011. godine utrošeno je 772.000 eura, a 2015. godine je potrošeno još 7.652.000 eura. Prostom računicom dolazi se do zaključka da je preostalo 3.805.000 eura slobodnih sredstava iz ovog kredita. Prema zvaničnoj informaciji koju smo dobili od Skeretarijata za imovinu i investicije iz jula 2016. godine, slobodna sredstva kredita iznose 2.605.000 eura. Iznos od 1.200.000 eura je misteriozno nestao i ne postoji dokaz na koji način su ta sredstva utrošena što je skandalozno”, ukazali su u Građanskom pokretu URA.

URA navodi da “lokalna vlast raspolaže novcem koji će građani vraćati, bez transparentnih i javno dostupnih izvještaja o načinu utroška”. Oni naovde da je Skupština Opštine Bar u toku 2016. godine donijela odluku o uzimanju još jednog kredita kod KFW banke i to u iznosu od 10 miliona eura za izgradnju postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda Volujica. Ova odluka donijeta je bez strateškog plana razvoja, dugoročnog investicionog plana i programa uređenja prostora koje je bilo nužno ranije usvojiti. Iz pokreta URA ističu da je ovakvim potezima lokalna vlast prekršila zakon i izazvala znatnu materijalnu štetu.

“Naveli smo samo dio lošeg upravljanja lokalne samouprave za koje smatramo da su pokazatelj nedomaćinskog raspolaganja novcem građana Bara, kršenja zakona i drugih propisa od strane opštine koje za posljedicu imaju znatne materijalne štete. Strahujemo da je ovo samo vrh ledenog brijega i da ćemo tek nakon pada desetogodišnje vlasti u Baru imati pravu sliku neprimjerenog trošenja novca svih nas”, zaključuju iz pokreta URA.