Kome su nebitni mali prosjaci?

Iz Helpa su juče na konferenciji o položaju Roma saopštili da je Delegacije EU sredstva u međuvremenu preusmjerila, te da nemaju zvanično objašnjenje zbog čega se to dogodilo

67 pregleda2 komentar(a)
prosjak, prosjačenje, Foto: Boris Pejović
04.07.2017. 18:57h

Dugo očekivano sklonište u kojem bi bila smještena i djeca prinuđena na prosjačenje, neće biti izgrađeno, jer je Delegacija Evropske unije povukla podršku projektu, saopštili su iz Ministarstva za ljudska i manjinska prava i njemačke organizacije Help.

Delegacija EU je ranije Ministarstvu za ljudska i manjinska prava odobrila projekat za izgradnju skloništa i sredinom decembra, 2016. potpisala ugovor o realizaciji sa njemačkom organizacijom.

Iz Helpa su međutim juče na konferenciji o položaju Roma, koju su organizovale NVO "Phiren amenca" i "Mladi Romi", saopštili da je Delegacije EU sredstva u međuvremenu preusmjerila, te da nemaju zvanično objašnjenje zbog čega se to dogodilo. Objašnjenje nisu imali ni u resoru Mehmeda Zenke, kao ni u Kancelariji za borbu protiv trgovine ljudima.

"Učestvovala sam u izradi projekta. Šta se desilo u međuvremenu, ne znam. Dobili smo informaciju da je potpisan ugovor sa Helpom, ali smo informisani i da je Delegacija tražila relokaciju sredstava", kazala je Mirela Ramčilović iz Ministarstva za ljudska i manjinska prava.

Sanja Perišić-Bigović (Kancelarija za borbu protiv trgovine ljudima) rekla je da u Crnoj Gori ne postoje mjesta gdje se djeca žrtve prosjačenja mogu smjestiti. "Prepoznali smo problem i na više adresa se zvanično obratili za pružanje finansijske pomoći. Kod organizacije Help smo naišli na razumijevanje.... nismo prava adresa koja bi dala odgovor na pitanje zašto su sredstva povučena", dodala je Perišić-Bigović. Ona je kazala da bi takav projekat bio od velike pomoći institucijama. "Delegacija EU se pozvala na to da u tom momentu institucije koje su zadužene za sprovođenje projekta nisu imale dovoljno raspoloživih kapaciteta da mogu da preuzmu odgovornost za njegovu realizaciju", kazali su. Na jučerašnjoj konferenciji nije bilo predstavnika Delegacije EU.

Ministar rada i socijalnog staranja Kemal Purišić je krajem februara najavio osnivanje dječije kuće za žrtve nasilja, ali nije naveo ko će je finansirati. On je tada rekao da će u toj kući biti obavljani forenzički razgovori sa djecom koja su bila izložena seksualnom i fizičkom zlostavljanju ili nasilju u porodici, medicinski pregledi, procjena traume i kratkoročni tretman.