Sutomore: Naselja Bjelila i Haj Nehaj do daljeg bez vode

U saopštenju iz kabineta gradonačelnika Bara Dušana Raičevića o realizaciji kratkoročnog programa mjera za poboljšanje vodosnbdijevanja Čanja, Sutomora i Bara iz 2014, danas se navodi da će u narednom periodu "biti dodatno razmotrene opcije za rješavanje vodosnabdijevanja visočijih zona na potezu Sutomore-Čanj, kao i Zagrađa i Haj-Nehaja"

224 pregleda0 komentar(a)
Sutomore, Foto: Anto Baković
24.08.2018. 16:43h

Sutomorska naselja Bjelila i Haj Nehaj do daljeg su u problemima sa vodosnabdijevanjem, saopšteno je danas iz Službe predsjednika Opštine Bar.

Kako su “Vijesti” pisale prije 10 dana, svakog ljeta mještani ovih naselja ukazuju na svoje loše vodosnabdijevanje upravi barskog Vodovoda i novinarima.

U saopštenju iz kabineta gradonačelnika Bara Dušana Raičevića o realizaciji kratkoročnog programa mjera za poboljšanje vodosnbdijevanja Čanja, Sutomora i Bara iz 2014, danas se navodi da će u narednom periodu "biti dodatno razmotrene opcije za rješavanje vodosnabdijevanja visočijih zona na potezu Sutomore-Čanj, kao i Zagrađa i Haj-Nehaja".

Prema istim navodima, u kratkoročni program poboljšanja vodosnbdijevanja Čanja, Sutomora i Bara iz 2014. do sada je uloženo 215.608 eura za izgradnju vodovodne mreže II faze za naselja Marovići, Tomba i Donje Zaljevo, i izgradnju vodovodne i kanalizacione mreže za naselja Bjeliši i Mandarići.

"To je zaključak Radne grupe, koju je imenovao predsjednik Raičević nakon sastanka predstavnika Opštine, DOO Vodovod i kanalizacija Bar (ViK) i JP Regionalni vodovod Crnogorsko primorje Budva (RV), održanog 10. avgusta. Radna grupa u kojoj su predstavnici Opštine Bar, ViK i RV imala je zadatak da sačini presjek stanja i donese izvještaj o realizovanim i nerealizovanim aktivnostima, kao i da definiše prioritete za naredni period. Jedan od zaključaka sa sastanka održanog početkom avgusta bio je da se rezervoar Šušanj 2 kapaciteta 1.200 kubika stavi u funkciju, što je i učinjeno početkom prošle sedmice, čime je poboljšano vodosnabdijevanje II visinske zone za naselja Šušanj, Ilino i Zeleni pojas. Korišćenjem vode iz rezervoara Šušanj 2 i izgradnjom nedostajuće vodovodne mreže na ovom području, očekuje se poboljšanje vodosnabdijevanja visočijih zona", navodi se u saopštenju iz Raičevičevog kabineta.

U narednom periodu, dodaje se, biće dodatno razmotrene opcije za rješavanje vodosnabdijevanja visočijih zona na potezu Sutomore-Čanj, kao i Zagrađa i Haj-Nehaja, a tokom naredne sedmice Raičević će održati sastanak sa Radnom grupom, na kojem će biti definisani srednjeročni ciljevi "i utvrđene neophodne aktivnosti za pribavljanje dokumentacione osnove za izradu Strategije vodosnabdijevanja bezvodnih područja, čije se donošenje planira do kraja godine".