Tači nakon sastanka s Vučićem: Pomirenje sa Srbijom je vrijedan cilj

Visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbjednost Federika Mogereini održala je danas sastanak sa predsjednicima Kosova i Srbije poslije kojeg je saopšteno da je dogovoreno "pokretanje nove faze dijaloga Beograda i Prištine o normalizaciji odnosa i pomirenju"

3 komentar(a)
Hašim Tači, Foto: Betaphoto
03.07.2017. 11:35h

Predsjednik Kosova Hašim Tači ocijenio je danas poslije sastanka sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem u Briselu da će "pomjeranje od tehničke normalizacije odnosa ka pomirenju Kosova i Srbije zahtijevati težak rad, povjerenje i strpljenje".

Ali, dodao je Tači na Tviteru, pomirenje i puna normalizacija dobrosusjedskih odnosa Kosova i Srbije jesu cilj koji treba da obezbijedi mir za našu djecu - vrijedan cilj.

Visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbjednost Federika Mogereini održala je danas sastanak sa predsjednicima Kosova i Srbije poslije kojeg je saopšteno da je dogovoreno "pokretanje nove faze dijaloga Beograda i Prištine o normalizaciji odnosa i pomirenju".

"Oni su se dogovorili da rade na otpočinjanju nove faze dijaloga Beograde i Prištine za normalizaciju odnosa i pomirenje i odlučili da timovi počnu da rade na pripremama", navodi se u saopštenju poslije sastanka.

Vučić je poslije sastanka novinarima prenio da je razmotren način kako dalje nastaviti dijalog i podvukao da je cilj da se, ne samo ostvari normalizacija odnosa Beograda i Prištine već i da se dugoročno vidi kako riješiti i odnose Srba i Albanaca i u samoj centralnoj Srbiji i na Kosovu.

Na pitanje da li će se dijalog ubuduće nastaviti na nivou predsjednika (Srbije i Kosova) Vučić je odgovorio da to treba još vidjeti.

On je rekao i da je od Federike Mogerini tražio da EU veoma ubrza postupak ulaska Srbije u članstvo Unije i da tačno utvrdi datum za to.