Tužilaštvo izviđa koncesije za šume

Državna revizorska institucija je 2014. otkrila da je koncesionarima dozvoljeno da za tri godine ne plate 13 miliona eura dažbina

206 pregleda1 komentar(a)
šuma, planina, Foto: Arhiva Vijesti
30.06.2017. 05:59h

Specijalno državno tužilaštvo sprovodi izviđajne radnje i prikuplja dokumentaciju koja se odnosi na dodjeljivanje koncesija za korišćenje šumskog bogatstva. Uz to, prikuplja se dokumentacija o zaključenim ugovorima sa koncesionarima sa kojima su sklopljeni ugovori za korišćenje koncesija za mineralne sirovine.

To je saopštio vrhovni državni tužilac Ivica Stanković u odgovoru poslaniku SNP-a Aleksandru Damjanoviću koji je tražio informacije o realizaciji skupštinskih zaključaka povodom kontrolnog saslušanja u vezi sa sprovođenjem koncesione politke. To saslušanje je uslijedilo nakon što je Državna revizorska institucija (DRI) ukazala u svojim izvještajima o milionskim štetama koje su nanijete državnom budžetu prilikom eksploatacije prirodnih bogatstava.

Stanković je objasnio da je u Specijalnom tuzilaštvu formiran predmet na osnovu izvještaja o reviziji DRI, a koji se odnosi na prihode budžeta po osnovu zaključenih ugovora o koncesijama za korišćenje prirodnih bogatstava i izvještaja DRI o reviziji ugovora o koncesijama.

DRI je u junu 2014. godine objavio da je koncesionarima koji ekspolatišu šumsko bogatstvo država dozvolila da u posljednje tri godine uvećavaju dugove po osnovu neplaćenih koncesionih naknada. Državna kasa na kraju 2011. godine ostala je uskraćena za 3,2 miliona eura, godinu kasnije 4,6 miliona, a na kraju 2013. godine za 5,1 milion.

Među 42 dužnika koji su eksploatisali šume bili su, prema izvještaju vrhovne revizije, Vektra Jakić u stečaju, Korporacija Jakić, Gornji Ibar Rožaje, Mi-Rai grupa, Wood Žabljak, Alpet Gusinje, Brezna Plužine, Karapidis, Veraki komerc Podgorica , Fagus elementi Berane, Grandex kompani Berane, Šumarsko preduzeće Podgorica , Rez Rožaje, Drvoprom Plav, Wood export Rožaje...

"Naplatu koncesione naknade vrši Poreska uprava. Ali, praćenje naplate je obavezno da radi i Uprava za šume kao potpisnik svih ugovora o koncesijama, koja nije sa dužnom pažnjom vodila računa o obavezama koncesionara i nije preduzimala potrebne i pravovremene mjere za zaštitu javnog interesa”, istakla je DRI u izvještaju.

Revizija je pokazala da koncesionari krše ugovore jer svu prosječnu drvnu masu ne prerađuju, već je izvoze kao sirovinu.

Uvrđeno je da Uprava za šume nije poštovala proceduru i da je bez jasnih obrazloženja, mijenjala i dopunjavala ugovore izmjenama i dopunama njihovih priloga. Utvrđeno je da su 2012. godine davane nove koncesije firmama koje nijesu poštovale ranije ugovore i imaju nagomilane gubitke i dugove prema državi.

"Revizorski izvještaj se odnosi na sve koncesije za korišćenje prirodnih bogatstava i to naknade za korišćenje mineralnih sirovina, iz nadležnosti Ministarstva ekonomije, koncesije za šume iz nadležnosti Uprave za šume, odnosno Ministarstva poljoprivrede, kao i drugih prirodnih bogatstava u vlasništu države. U ovom predmetu, a u vezi sa koncesijama nad šumama, sprovođene su izviđajne radnje i prikuplja se dokumentacija od strane Specijalnog policijskog tima po nalogu Specijalng državnog tužilaštva”, objasnio je Stanković.

I koncesije za rude sporne

Revizija je pokazala da Ministarstvo ekonomije ne vodi evidenciju potraživanja po osnovu koncesija za mineralne sirovine. Stanković u dopisu Damjanoviću navodi da se prikuplja i dokumentacija o zaključenim koncesijama za korišćenje mineralnih sirovina.

“U Specijalnom državnom tužilaštvu je u toku postupak istrage protiv 18 fizičkih i 2 pravna lica zbog postojanja osnova sumnje da je izvršeno više krivičnih djela, između ostalog i krivična djela zloupotrebe službenog položaja iz člana 416 stav 3 Krivičnog zakonika izvršenog na organizovan način u vezi sa davanjem koncesije pravnom licu “Boksiti” Cetinje i vršenja koncesione djelatnosti od ovog lica”, naveo je Stanković.

Državni revizor nije tokom revizije dobio na uvid dokumenta kojima se potvrđuje da je Ministarstvo poljoprivrede vršilo redovan i efikasan nadzor i kontrolu rada Uprave za šume. Preporučeno je da Vlada donese propise kojima će destimulisati izvoz drvne mase u vidu trupaca, rezane građe i ogrijevnog drveta, što je tek nedavno urađeno.