Hrvatska prošla, Nigerijci oživjeli Argentince - evo šta je potrebno "gaučosima"

Nigerija pobijedila Island i zakuvala grupu D - šanse Argentinaca da prođu sada su mnogo veće nego noć ranije

64 pregleda4 komentar(a)
Argentina, Foto: Reuters
22.06.2018. 17:12h

Možda Argentinci nisu zaslužili drugu šansu nakon katastrofalne predstave protiv Hrvatske, ali ipak su je dobili!

I to mnogo veću nego što su mogli i da zamisle po završetku košmarnog duela sa "vatrenima" u Nižnjem Novgorodu.

Nigerija je u drugom meču 2. kola grupe D zaustavila Island - slavila je sa 2:0 i napravila totalnu pometnju u grupi D uoči mečeva posljednje runde.

Najviše su profitirali Hrvati, koji su i matematički prošlu u osminu finala, i to najvjerovatnije kao prvi grupi - samo bi težak poraz od Islanda, te pobjeda Nigerije protiv Argentine, mogla da ih vrati na drugu poziciju.

Nigerijci su preuzeli drugo mjesto sa tri boda i zavise samo od sebe - ako pobijede Argentinu, plasiraće se u drugi krug.

Neočekivano, od sebe zavisi i Argentina, doduše ne stoprocentno.

Leo Mesi i drugovi uhvatiće voz za osminu finala ako u posljednjem kolu savladaju Nigeriju barem za dva gola ubjedljivije nego što Island, eventualno, savlada Hrvatsku.

Argentina i Island imaju po bod - gol-razlika "gaučosa" iznosi 1:4, a Islanda 1:3. Moguć je i ekstreman slučaj da Argentinci, na primjer, slave 2:0, a Island 1:0 - dva tima bila bi izjednačena i bodovno, i po gol-razlici, i po međusobnom skoru, pa bi presudio fer-plej, odnosno manji broj žutih kartona.

To je, naravno, samo teorijska varijanta, a Argentinci će svakako proći dalje ako savladaju Nigeriju, a Island ne pobijedi Hrvatsku.

Na kraju, šanse ima i Island - "ribari" će proći dalje ako pobijede Hrvate, a Argentina i Nigerija odigraju neriješeno, ili ako "gaučosi" slave istom ili manjom razlikom od njihovog eventualnog trijumfa.

To su sve brojke i kalkulacije, a Nigerijci su ih zaslužili sjanom predstavom protiv Islanđana u drugom poluvremenu duela u Volgogradu.

Mnogi su ih otpisali nakon poraza od Hrvatske na startu, no "super orlovi" su se probudili u nastavku i nakon slabijeg prvog dijela razbili Islanđane sjajnim golovima napadača CSKA iz Moskve Ahmeda Muse u 49. i 75. minutu.

Dubinski pas Viktora Mozesa Musa je fantastično primio u šesnaestercu i poslao loptu pod prečku gola Haldarsona, da bi se potom nakon sjajnog solo-prodora maltene ušetao u gol za 2:0.

Islanđani su dobili penal u finišu da se vrate u igru ili barem poprave gol-razliku, ali je Gifli Sigurdson gađao visoko preko gola.

NIGERIJA - ISLAND 2:0

Volgograd - "Volgograd arena". Gledalaca: 40.904. Sudija: Met Konger (Novi Zeland). Strijelac: Musa u 49. i 75. minutu.

Nigerija: Uzoho, Balogun, Trust-Ekong, Omeru, Idovu (46. Ebuehi), Ndidi, Mikel, Etobo (90. Ivobi), Mozes, Ihenaćo (85. Igalo), Musa.

Island: Haldorson, Magnuson, Sigurdson (65. Ignason), Arnason, Sevarson, Bjarnason, Sigurdson, Gunarson, Gislason, Finbogason, Bodvarson (71. Sigurdarson).