Opština Budva: Javni resursi neće biti funkcionerski plijen

"U tom smislu su sva vozila u posjedu Opštine Budva, obilježena opštinskim grbom i nazivom organa u čijoj su upotrebi"

3 komentar(a)
Budva grad, Foto: Vuk Lajović
29.06.2017. 08:00h

Od dolaska nove opštinske vlasti u Budvi na čelu sa Predsjednikom Draganom Krapovićem, javni resursi više nijesu niti će biti funkcionerski plijen, saopšteno je iz Opštine Budva.

"Ako se ima u vidu da je prethodna vlast ostavila finansijsku pustoš, mi koji volimo Budvu i kojima je opšti interes Budve na prvom mjestu, dali smo riječ da ćemo finansijski oporaviti Budvu i uvesti čvrstu disciplinu u lokalno budžetiranje. Da datu riječ i projekciju budžetske discipline sprovodimo svakodnevno u djelo, najbolje govori činjenica da je potrošnja goriva za prvih pet mjeseci 2017. godine smanjena za 30% u odnosu na isti period prethodne godine. Drastično smo smanjili budžetsku potrošnju za gorivo jer imamo obzirnost prema socijalnim prilikama većine građana, jer znamo da se svaki cent budžetskog novca odvaja od usta građana kojima se steže kaiš restriktivnim državnim mjerama", navodi se u saopštenju

Iz Opštine Budva saopšteno je da su odlučni da se ličnim požrtvovanjem konstantno pruža primjer kako se uz maksimalnu štedljivost mogu realizovati javni poslovi.

"Polazeći od toga da dobre namjere jesu važne, ali nijesu dovoljne, uveli smo stroge mjere za podizanje discipline i odgovornosti. U tom smislu su sva vozila u posjedu Opštine Budva, obilježena opštinskim grbom i nazivom organa u čijoj su upotrebi. Ta mjera imaće za posledicu maksimalnu transparentnost u pogledu korišćenja službenih vozila od strane ovlašćenih službenih lica. To je put da se podiže svijest o odgovornom i efikasnom korišćenju službenih vozila, ali i da se podignu standardi i mjerila za obavljanje javnih poslova. S obzirom na to da su poželjna budžetska sredstva uvijek i svugdje oskudna u odnosu na javne potrebe, ali i da su građani izloženi velikom poreskom opterećenju sa centralnog nivoa, svaka mjera budžetske štednje značajno doprinosi ukupnoj fiskalnoj konsolidaciji i disciplini naše opštine", navodi se u saopštenju.

U saopštenju se dodaje da osim ekonomske uštede, ove mjere imaju veliki javni značaj "jer znače da je ugašena ranije halapljiva funkcionerska želja da se preko leđa građana dolazi do lične udobnosti i ugodnosti."

"Takođe, ukinuli smo sve prakse koje su potencijalni izvor zloupotreba, a prije svega naglasavamo to da se više neće vršiti registracija privatnih vozila preko lokalne samouprave, kao što je to činjeno prethodnih godina. Za razliku od prethodne vlasti u službenim vozilima ne vidimo udobne limuzine, već sredstvo koje će služiti za javne obaveze na terenu i to pod strogim nadzorom i kontrolom. Shodno tome, od 35 vozila u voznom parku Opštine Budva, ne računajući specijalna vozila Službe zaštite i spašavanja, 26 vozila je zaduženo od strane starješina i njihovih službi za potrebe obavljanja precizno definisanih radnih zadataka upravo na terenu. Sve što radimo u neposrednoj je službi građana i zadovoljenja javnog interesa. Zauvijek je prošlo ono vrijeme kad su se javne funkcije u Budvi doživljavale kao limuzina plus plata plus namješteni tender, a sve zajedno jednako deficit i dug do guše za sve građane. Za novu opštinsku vlast javna funkcija je pitanje časti i ljubavi prema svom gradu", zaključeno je u saopštenju.