Svjetski priznatu diplomu i realno znanje steknite u Dubrovniku

"Mislim da je posebno za studente iz Crne Gore korisno, ali i praktično studirati na Libertasu - stiču internacionalno iskustvo, žive u Europskoj uniji kojoj Crna Gora stremi, i to u najuspješnijem i najkosmopolitskijem gradu...", kaže Obradović

429 pregleda0 komentar(a)
Zoran Obradović, Foto: Privatna arhiva
23.06.2017. 06:46h

Zoran Obradović je tridesetdvogodišnji Libertasov magistar diplomatije i međunarodnih odnosa. Nakon pozicije portparola u kabinetu dubrovačkog gradonačelnika, karijeru je nastavio u najvećoj hrvatskoj kompaniji, Ini - Industriji nafte na mjestu direktora marketinga, a 2016. je imenovan izvršnim direktorom kompanije INA - Crna Gora.

Obrazovanje je odlučio nastaviti upisom doktorata na Libertasu, a od ove akademske godine na dubrovačkom kampusu istog Univerziteta je i predavač.

Kako se diplomata snalazi u naftnom biznisu?

ZO: Svaki biznis, a pogotovo međunarodno poslovanje je operativna diplomatija - na studijama sam naučio kako se kritički razmišlja i kako se kompromisima pobjeđuju izazovi i danas to radim, unutar organizacije i izvan nje, s kupcima, dobavljačima i institucijama, poštujući ih i tražeći najbolje za sve uključene. Rezultati najbolje govore da se takvo poznavanje funkcionisanja multilateralnog sistema, što smo na Libertasu apsolvirali na početku studija, isplati; naime, kompanija je značajno povećala promet i udio na tržištu prošle godine, Uprava matične kompanije je odobrila višemilionske investicije za dalji rast, a one su naišle na odobravanje u Crnoj Gori pa realizacija ide po planu.

Kako se bilo vratiti na Libertas kao predavač?

ZO: Postati predavač u instituciji u kojoj sam magistrirao je bila velika čast i odgovornost. Na studijama sam imao sjajne profesore koji su predano prenosili znanje, složene teorije pojednostavljivali razumljivim praktičnim primjerima i dijelili bogato iskustvo iz realnog sektora. Na taj sam način pristupio pripremi materijala, a predavanja učinio maksimalno interaktivnim i potrudio se da uključim studente u promišljanje sadržaja. Kroz seminarske radove, prezentacije i ispite bavili smo se ne samo provjerom naučenog, nego vježbom rješavanja problema iz područja kojim smo se bavili na kolegiju. Ovakav pristup je zainteresovao studente, a osim visoke prolaznosti, koja pokazuje da je gradivo svladano, siguran sam da će stečeno znanje biti primjenjivo u praksi.

Roditelji su u našim krajevima često oprezni prema upisu djece na privatne fakuktete, a i studiranje u inostranstvu je takođe velika odluka. Mislite li da će Libertas privući studente iz Crne Gore?

ZO: Libertas je velika, ozbiljna i napredna obrazovna ustanova koja od početka živi međunarodnim duhom. Brojni studijski programi se izvode na engleskom jeziku, a Dubrovnik svojom ljepotom i jedinstvenošću privlači studente iz cijelog svijeta. Mislim da je posebno za studente iz Crne Gore korisno, ali i praktično studirati na Libertasu - stiču internacionalno iskustvo, žive u Europskoj uniji kojoj Crna Gora stremi, i to u najuspješnijem i najkosmopolitskijem gradu, a po završetku studija dobijaju europski akreditiranu diplomu te nakon učenja od međunarodnih stručnjaka i imaju prednost pri ulasku na tržište rada. Što se tiče razlike između privatnih i javnih institucija, ne može se generalizovati - postoje dobre ustanove i programi nakon kojih se lako zapošljava jer su prilagođeni potrebama tržišta, i one druge ustanove i programi kod kojih to nije slučaj; diplomci Libertasa, sa uspješnim karijerama, potvrđuju da ovaj univerzitet spada u prvu, pozitvnu kategoriju. Stvarna razlika privatnih i javnih univerziteta je u potrebi privatnih da se ističu kvalitetom, brzo prilagođavaju tržištu i u "stvarni svijet" šalju diplomce koji će u praksi potvrditi snagu diplome. Da bi se to postiglo, potrebno je imati visoku posvećenost praćenju akademskog napretka studenata, dobru uslugu administracije i imperativnu predanost profesora za transfer upotrebljivih i korisnih znanja - sve su to odlike Libertasa koje sam uvidio kao student, a trudim se održati kao predavač. Nadam se da će i među čitaocima Vijesti biti budućih studenata Libertasa koji će jednom moći potvrditi da sam u namjerama uspio.

[PR tekst]