Stamatović negirao da je zloupotrijebio položaj: MVP je ignorisao zahtjeve policije

"Čitav život ispravno radim. Ne razumijem ovo, možda moj intelekt ne shvata. Ne stojim na granici da bih nekoga uveo u zemlju"

174 pregleda0 komentar(a)
Željko Stamatović, Foto: Skupstina.me
23.06.2017. 06:52h

Službenik Uprave policije za granične poslove Dejan B. Bojić juče je u podgoričkom Višem sudu kazao da je provjera podataka u postupku izdavanja viza tekla nesmetano do septembra 2015. godine, kada su krenuli problemi sa Ministarstvom vanjskih poslova (MVP).

Policajac je svjedočio u nastavku suđenja generalnom direktoru Direktorata za konzularne poslove Željku Stamatoviću, optuženom da je nezakonito izdavao vize.

Bojić je rekao da je u zahtjevima za provjeru bio potreban set podataka koji je policija tražila od Direktorata...

Bojić je rekao da je u zahtjevima za provjeru bio potreban set podataka koji je policija tražila od Direktorata...

“Ova provjera je išla u dva pravca: provjeravan je stranac koji je trebalo da dođe u Crnu Goru, kao i lice koje ga je pozivalo da dođe... Bez problema i zastoja se išlo sa provjerom, sve do septembra 2015. Nakon toga, dobijali smo samo ime i prezme stranca, datum rođenja i broj pasoša. Ovi podaci nam nisu bili dovoljni, zato smo zahtjeve za saglasnost izdavanja viza, vraćali MVP na dopunu”, kazao je svjedok.

Dodao je da su ti nesporazumi trajali dva mjeseca i da su oko 100 zahtjeva vratili na dopunu:

“Jer se nakon pribavljanja saglasnosti policije, izdaje viza. Specifičan primjer je grupa državljana iz Bangladeša, jer je za 18 državljana podnijeto tri zahtjeva radi provjere. Vratili smo ove zahtjeve na dopunu podataka, ali su oni ipak ušli u Crnu Goru i izašli, ali im je bila ograničena sloboda kretanja. MVP je njima izdalo vize. Za 15 državljana je bila povučena rezervacija avionskih karata. Potom su upućeni u privatilištu za strance, nakon čega su tražili azil. Bilo je tu državljana i iz Kameruna i Nigerije. Oni su ušli u Crnu Goru jer im je izdata viza, nakon čega smo obavijestili inspekciju”, izjavio je Bojić.

Na pitanje specijalne tužiteljke Mire Samardžić, svjedok je objasnio da su set dodatnih podataka od Direktorata tražili na osnovu Zakona o strancima (člana 24 stav 4).

Branilac optuženog, advokat Vladan Đuranović rekao je da je set podataka koji treba da se dostavlja policiji dogovoren na sastancima MVP i MUP-a.

“Set podataka je propisan pravilnikom o strancima za izdavanje viza, a postoji i instruktivni telegram pomoćnika direktora granične policije, da se traže podaci koji nam nedostaju, radi bezbjednosne procjene. Tražili smo državljanstvo, ime i prezime i garantno pismo. Bez pozivnog - garantnog pisma nije se mogla izvršiti procjena”...

Advokat je potom pitao - zašto je bilo potrebno usaglašavanje dva ministarstva ako je postojao Zakon.

“Zbog toga što nije bila ujednačena praksa u postupanju različitih diplomatsko-konzularnih predstavništava, od kojih su neki podatke dostavljali nama, a neki direktoratu. Na tom sastanku je dogovoreno da se svi podaci dostavljaju MVP, a poslije da nam ih oni prosljeđuju”.

Govoreći o 18 državljana Bangaldeša, Bojić je naveo da iako nije bilo saglasnosti policije da im se izda viza, oni su pušteni da uđu u Crnu Goru.

“Imali su urednu izdatu vizu... Ušli na teritoriju Crne Gore i to su zloupotrijebili, jer su na nezakonit način ušli u Srbiju. Za njih nismo dali saglasnost da ime se izdaju vize. Milim da je trebalo poništiti vize koje je izdao DKP za državljane Bangladeša, jer nije bilo saglasnosti policije, što je propisano Zakonom o upravnom postupku”, rekao je Bojić.

Stamatović je rekao da član Zakona, na koji se pozvao Bojić, ne predviđa traženje saglasnosti policije.

Bojić je ponovio da su te vize nezakonito izdate.

“Ovdje je suština neshvatanja propisa. Zar je uloga Direktorata za konzularne poslove da bude kurir i da samo policija odlučuje o vizama”, istakao je Stamatović.

Nekadašnji načelnik policijske Službe za suzbijanje nezakonitih prelazaka Dragan M. Stevanović rekao je da su insistirali na pozivnim pismima, objašnjavajući da je u praksi bilo slučajeva da se ti akti falsifikuju, da pozivna pisma glase na osuđenike - povratnike...

“Na zahtjevu za saglasnost za izdavanje viza koji smo dobijali iz Ministarstva stajalo je samo - odredište Crna Gora, bez adrese, bez i jednog preciznijeg podatka. To nije bilo dovoljno za bezbjednosnu procjenu”, pojasnio je.

Govoreći o državljanima Bangladeša koji su dobili vize, pojasnio je da je tada bio van zemlje, ali da je kasnije obaviješten o ilegalnom prelasku granice.

“Oni su ušli organizovano preko Turske do Crne Gore i Beograda. Navodno su išli na neki forum, što nije tačno, jer se zna kako dolaze delegacije... Slična situacija bila je i u slučaju spajanja porodica iz Jemena”.

U sudu rekao da je zapošljavao i sa falsifikovanim diplomama

Stamatović se tokom suđenja obratio svjedoku Stevanoviću, rekavši mu da ga je zaposlio sa fiktivnom diplomom.

Svjedok je rekao da je to doživio kao uvredu.

“Ovo je uvreda mog dostojanstva i Stamatović će ovo morati da mi objasni ispred zgrade. Vrijeđa me i proziva zbog grešaka koje je sam napravio”, kazao je Stevanović.

Stamatović je odgovorio:

“Rekao sam i stojim iza toga. Samo bih umjesto - zaposlio, sada rekao - unaprijedio sam te u službi sa falsifikovanom diplomom koju si donio iz Republike Srpske 1993. On je mene optužio da sam nanio štetu državi izdavajući vizu državljanima Bangladeša. Ne smatram da je ovo što sam rekao uvreda jer je istina”, tvrdi Stamatović.

Svjedok je uzvratio da to nije istina, pojašnjavajući da je filozofiju koju je studirao u Osjeku u Hrvatskoj okončao u Petrinji, zbog ratnih dešavanja tih godina.

“Stamatović vjerovatno sumnja da se radi o diplomama koje su kupovane u ratu”, dodao je Stevanović.