Dva nacionalna parka bez direktora zbog veće zarade?

Više nezvaničnih izvora iz NPCG tvrdi da direktorica Nacionalnih parkova Azra Vuković ne želi da se odrekne naknade, zbog čega još nijesu izabrani rukovodioci ovih jedinica

377 pregleda5 komentar(a)
Azra Vuković, Foto: Savo Prelević
17.06.2017. 06:30h

Direktorica Nacionalnih parkova Crne Gore (NPCG) Azra Vuković pored direktorske plate više od pola godine prima i naknadu za koordinatora NP "Skadarsko jezero", šta nije prijavila Agenciji za sprečavanje korupcije (ASK) u ovogodišnjem imovinskom kartonu.

Ona je u imovinskom kartonu prijavila mjesečnu platu direktora NPCG u iznosu od nešto više od 1.000 eura, ali nije prijavila 500 eura mjesečne naknade za posao koordinatora NP "Skadarsko jezero", koji obavlja od septembra prošle godine.

Nacionalni parkovi "Skadarsko jezero" i "Prokletije", kojim koordinira Orhan Redžepagić, od septembra prošle godine su bez direktora. Više nezvaničnih izvora iz NPCG tvrdi da Vukovićeva ne želi da se odrekne naknade, zbog čega još nijesu izabrani rukovodioci ovih jedinica.

Vukovićeva je odgavarajući na pitanja "Vijesti" demantovala da su naknade razlog što još uvijek nijesu imenovani novi direktori.

"Odlukom UO NPCG sam zadužena da koordiniram nacionalnim parkom Skadarsko jezero do imenovanja novog direktora sa čime je javnost uredno upoznata. Isto tako, odlukom UO NPCG primam nadoknadu u iznosu od 500 eura za obavljanje ovog posla koji predstavlja dodatni angažman. Nadoknada svakako nije razlog zašto nisu imenovani novi direktori", piše u odgovoru Vukovićeve.

Ona, međutim, nije odgovorila zašto su ovi nacionalni parkovi toliko dugo bez direktora, a nije kazala niti kada će dobiti rukovodioce. Isti izvori tvrde da je Vukovićeva široke ruke i kada je riječ o njoj bliskim saradnicima i zaposlenima NPCG, kojima svakog mjeseca daje stimulanse od 30 odsto.

Vuković je demantovala te navode i kazala da se stimulansi dijele u skladu sa zakonom, šta je transparentno prikazano na oglasnoj tabli preduzeća. "Rješenja o stimulansima za zaposlene u NP se donose u skladu sa Zakonom i dobijaju ih zaposleni koji su u određenom mjesecu pokazali odgovarajuće rezultate rada", saopštila je Vukovićeva. Ona, međutim, nije odgovorila da li je riječ o istim ljudima i po kojim su kriterijumima oni zaslužili stimulanse.

Prema nezvaničnim informacijama "Vijesti", jednog od njoj bliskih saradnika, bivšeg šefa Službe zaštite na Skadarskom jezeru Nenada Ivanovića, planira da postavi na mjesto šefa za opšte poslove i kontrolu, iako ga je ranije NPCG disciplinski kaznio zbog malverzacija sa ulaznicama.

Vukovićeva to nije potvrdila, niti demantovala, već je saopštila da to mjesto još uvijek nije popunjeno.

"Pozicija šefa za opšte poslove i kontrolu još uvijek nije popunjena, a ko će biti šef ove službe zavisi od ispunjavanja kriterijuma za to radno mjesto", piše u odgovoru Vukovićeve.