AFP o izborima na Kosovu: Pobjedu odnijela "koalicija ratnika"

Rezultati za sada "obećavaju teške pregovore za formiranje tanke većine u vrijeme kada se Kosovo suočava sa veoma lošom ekonomskom situacijom i lošim odnosima sa Srbijom koja ne priznaje samoproglašenu nezavisnost Kosova", komentariše AFP

64 pregleda1 komentar(a)
Ramuš Haradinaj, Kadri Veselji, Foto: Reuters
12.06.2017. 08:27h

Stara garda kosovskih političara "ratnika" je pobijedila na jučerašnjim izborima, ali nedostatak jače većine u odnosu na partije koje traže promjene može značiti novi period neizvjesnosti, smatra francuska novinska agencija AFP.

Na osnovu dvije trećine prebrojanih glasova, pobjedu na izborima je odnijela "koalicija ratnika" koju čine Demokratska partija Kosova na čijem je čelu Kadri Veselji, a koju je 14 godina vodio aktuelni predsjednik Kosova Hašim Tači, Alijansa za budućnost Kosova Ramuša Haradinaja koji je i kandidat za premijera i još 10 stranaka, piše AFP.

Na drugom mjestu je koalicija okupljena oko Demokratskog saveza Kosova dok je treći nacionalistički pokret Samoopredjeljenje. Tačiju i Haradinaju će za vladu izvjesno biti potrebni i poslanici manjina.

Tačna raspodjela mandata će biti poznata kasnije ove nedjelje.

Rezultati za sada "obećavaju teške pregovore za formiranje tanke većine u vrijeme kada se Kosovo suočava sa veoma lošom ekonomskom situacijom i lošim odnosima sa Srbijom koja ne priznaje samoproglašenu nezavisnost Kosova", komentariše AFP.

Još jedan problem su moguće optužnice protiv visokih zvaničnika na Specijalnom sudu za ratne zločine Oslobodilačke vojske Kosova. Tači se često spominje u vezi sa tim, a on i Haradinaj bi se mogli naći u situaciji da zavise od dogovora Demokratskog saveza Kosova i Samoopredjeljenja, konstatuje AFP.

Taj potencijalni savez bi se složio jedino oko toga, dok imaju potpuno suprotne stavove po pitanju dijaloga sa Srbijom i Briselskog sporazuma iz 2013. U tom pogledu je Samoopredjeljenje mnogo bliže Haradinaju koji Srbiju smatra "neprijateljem".

Samoopredjeljenje je poznato po uličnim akcijama, a poslanici tog pokreta su u Skupštini Kosova bacili suzavac kada su bili nezadovoljni predloženim zakonom, podsjeća AFP.