Mirisni piling od kafe za svilenkastu kožu

Piling je naravno pogodan za upotrebu na koži cijelog tijela, dok se preporučuje da ga ostavite nekoliko minuta na dijelovima gdje je vidljiv celulit

123 pregleda0 komentar(a)
piling za tijelo sa kafom, Foto: Shutterstock
03.08.2018. 12:00h

O dobrobiti uklanjanja mrtvih ćelija kože, odnosno eksfolijacije ne treba previše pričati, tehnika i sredstava je bezbroj u ponudi, a moguće je napraviti i svoju kućnu varijantu.

Koža s koje su uklonjene mrtve ćelije na dodir je meka i svilenkasta jer eksfolijacija poboljšava njenu teksturu i čini je baršunastom. Nakon uklanjanje slojeva mrtve kože njihovo mjesto će zauzeti potpuno nove ćelije zbog kojih ćete izgledati svježije. Zato nema razloga svojoj koži ne priuštite jednu mirišljavu “generalku” nakon koje će zasjati.

Prirodni kućni piling se može napraviti vrlo jednostavno, a kada je u pitanju piling tijela najčešće se koristi so, šećer ili palenta, zbog teksture koja mehanički temeljno uklanja odumrle ćelije kože.

Jednak se efekat može postići mljevenom kafom ili talogom od pripremljene “turske” kafe. Talog kafe je najbolje miješati s eteričnim uljima koja imaju sposobnost da dodatno djeluju na smanjenje celulita.

Piling je naravno pogodan za upotrebu na koži cijelog tijela, dok se preporučuje da ga ostavite nekoliko minuta na dijelovima gdje je vidljiv celulit. Ako imate osjetljivu kožu, vodite računa da piling utrljavate što nježnije kako bi se izbjegla nepotrebna iritacija ili crvenilo.

Za pripremu pilinga je potrebno:

1 šolja mljevene kafe ili taloga 1/2 šolje hladno cijeđenog ulja po izboru (preporučujemo kokosovo) 10-15 kapi eteričnog ulja narandže, ruzmarina ili čempresa

za bolji efekat eksfolijacije preporučuje se dodati i šećer

Piling ne bi trebalo koristiti više od jednom sedmično kako ne bi previše oštetili kožu. Ponekada je bolje pustiti kožu da se sama oporavlja. Ako imate osjetljivu i suhu kožu, nju bi trebalo tretirati pilinzima svakih 15-ak dana. Osobe koje imaju više od 30 godina pilinge za tijelo ne treba da koristite prečesto, već je za takvu kožu bolje korištenje losiona i prirodnih ulja, prenosi Ljepota i zdravlje.