Budva: Građevinski radovi tjeraju turiste

Uslijed gradnje višespretnica, turistički objekat Samardžića, koji je ujedno i porodična kuća, pretrpio je oštećenja. Popucali zidovi i pločice, sobe koje gledaju na solitere, samo su neke od poslijedica ideje da Budva dobije još 38 hiljada kvadrata stambenog prostora

465 pregleda6 komentar(a)
hotel Oaza, Foto: Screenshot (TV Vijesti)
10.06.2017. 18:09h

Iako su Odluke o zabrani izvođenja građevinskih radova u Budvi stupile na snagu krajem maja, završni radovi na soliterima u centru grada i dalje traju.

Iz Opštine Budva objašnjavaju da je u pitanju završetak ulice, što je, kako kažu, posao od javnog interesa. Da investitor ne završava samo ulicu, tvrdi budvanski hotelijer Vojislav Samardžić, čiji hotel je okružen novozgrađenim soliterima.

Zbog buke sa gradilišta, koja se ponekad čuje i u večernjim satima, gosti napuštaju Samardžićev hotel "Oaza", koji je već dovoljno oštećen gradnjom tri solitera u blizini mora.

"Do 21.45, buši hiltijem u podzemnim garažama, ulaze miskeri, gosti napuštaju hotel sa rečenicom "Hvala vam, mi ne možemo od buke da budemo ovdje", priča Samardžić.

Uslijed gradnje višespretnica, turistički objekat Samardžića, koji je ujedno i porodična kuća, pretrpio je oštećenja. Popucali zidovi i pločice, sobe koje gledaju na solitere, samo su neke od poslijedica ideje da Budva dobije još 38 hiljada kvadrata stambenog prostora. Gradska vlast je, tvrdi, upoznata sa situacijom, a gradonačelnik Dragan Krapović mu je obećavao pomoć.

"Kad su vidjeli činjenično stanje na terenu rekli su "mi smo spremni u našim okvirima, što mi možemo, da ti Vojo, kao sugrađaninu i ugostitelju dugogodišnjem pomognemo i izađemo ti u susret". Jesu li pomogli? Evo pomogli su fino. Oni su nastavili da ne pomažu".

Samardžić je, umjesto pomoći, od gradskih vlasti dobio ćutanje na činjenicu da investitor početkom juna i dalje izvodi radove. Iz Opštine objašnjavaju da je u pitanju javni interes, zbog čega su investitoru dali saglasnost da do 10. juna završi izgradnju ulice, koja je predviđena urbanističkim planom.

"Radovi se, po rješenju, isključivo, odnosno trebalo bi da se izvode jedino na izgradnji saobraćajnice. Kako se radi o objektu od javnog interesa, o ulici, koja je kao takva zakonom klasifikovana kao objekat od opšteg javnog interesa, uz saglasnost predsjednika opštine moglo bi doći do produžetka radova, ukoliko se ocijeni da to neće smetati nastavku turističke sezone", rekao je Aleksandar Popović iz Sekretarijata za komunalno stambene poslove.

A da radnici ne završavaju samo ulicu, mogli se vidjeti i na licu mjesta. Nadležni, ipak, nemaju informaciju o tome da investitor zloupotrebljava dozvolu. Načelnik komunalne inspekcije i policije Aleksandar Mijatović rekao je u telefonskom razgovoru za TV Vijesti da su inspektori krajem maja zabranili izvođenje građevinskih radova u prvoj zoni, kojoj pripada i ovo gradilište, čime su završili svoj dio posla.

Dok gosti napuštaju njegov hotel, Samardžić se pita zbog čega opština ne želi da reaguje na kršenje zakona.

"Dovode me do sumnje da je možda u pitanju konflikt interesa", rekao je Samardžić.

Samardžićeve sumnje su možda opravdane. Kako nezvanično saznaje TV Vijesti, u Opštini postoji praksa da se investitoru, koji je na bilo koji način uložio u grad, progleda kroz prste kada su u pitanju ovakve situacije.

Sagovornik TV Vijesti, koji se ugostiteljstvom bavi četiri decenije, Opštinu poziva na odgovornost i poručuje da budvanski ugostitelji ne bi trebalo sami da se bore za uspješnu turističku sezonu.