Zbog EU pumpaju brojke o korupciji

Od 2009. do 2016. godine u slučajevima korupcije donijeto 528 pravosnažnih presuda, od kojih je 191 oslobađajuća

66 pregleda0 komentar(a)
Veselin Radulović, Foto: Boris Pejović
09.06.2017. 14:02h

Od 2009. do 2016. godine crnogorski sudovi su u slučajevima korupcije donijeli 528 pravosnažnih presuda, što znači da se u Crnoj Gori godišnje zbog korupcije pravosnažno osudi 66 osoba.

Ministarstvo evropskih poslova na svom sajtu objavilo je tabele sa bilansima ostvarenih rezulatata u Akcionim planovima za poglavlja 23 i 24, u kojima se vidi da je u periodu od 2009. do prošle godine donijeta 191 oslobađajuća presuda u slučajevima korupcije.

Najviše pravosnažih presuda za korupciju bilo je 2014. godine kada su ih sudovi donijeli ukupno 171. Godinu kasnije zbog korupcije pravosnažno su osuđene 52 osobe, dok je prošle godine broj pravosnažnih presuda za takve slučajeve bio 124.

Od 528 pravosnažnih presuda, izrečene su 63 osude na minimalnu kaznu koju propisuje zakon a 60 na kaznu veću od minimalne. Uslovnih kazni i kazni manjih od propisane zakonom, u tih osam godina, bilo je 83. Veselin Radulović iz Mreže za afirmaciju nevladinog sektora kazao je za “Vijesti” da je ovakva statistika nastavak ustaljene prakse da se serviraju brojke koje suštinski ne pokazuju pravo stanje u pravosuđu i borbi protiv korupcije.

“Iz te statistike koja se redovno servira ne možemo zaključiti koliko je tih postupaka za korupciju na visokom nivou vođeno, koliko je presuda izrečeno, koja je imovina oduzeta, bojim se da je to, kako sam rekao, nastavak prakse gdje se neki bagatelni kriminal prikazivao u statistici i na taj način se pumpala ta statistika, koja sadrži samo brojke iza kojih ne znamo strukturu okrivljenih, imovinsku korist, oduzetu imovinu stečenu krivičnim djelom”, rekao je Radulović.

On je dodao da se zna da rezultati kada je u pitanju korupcija na visokom nivou konstantno izostaju. “Mi osim budvanske afere nikakve rezultate nemamo, a rekao bih da su rezultati u toj aferi veoma tanki i nikakvi, imovina od glavnih aktera nije ni privremenu a vjerovatno neće biti ni trajno oduzeta, a da su uglavnom završeni sporazumi o priznanju krivice sa nekim dogovaranjem nekih kazni koje izgledaju više smiješno nego kao kazne koje će uticati na nekoga da ne vrši ta krivična djela”, kazao je Radulović.

Od 2009. do prošle godine sudovi su za korupciju izrekli 274 presude koje nisu pravosnažne. Izrečeno je 96 oslobađajućih kazni koje nisu pravosnažne, dok je osuda bilo 113. Na minimalne kazne osuđene su 43 osobe, dok je izrečeno 36 uslovnih kazni koje nisu pravosnažne. Nepravosnažnih kazni većih od minimalnih propisanih zakonom bilo je 24. Obustavljhena su 65 sudska procesa za korupciju.

Dokumenti koje je objavilo Ministarstvo kojim rukovodi Aleksandar Andrija Pejović, pokazali su da je u osmogodišnjem periodu, zaključno sa prošlom godinom, bilo 2130 odbačenih slučajeva, odnosno slučajeva bez optužnog predloga.