Podgorica: Predložili Skupštini da odbije predlog o razrješenju Odbora direktora preduzeća "Vodovod i kanalizacija"

Gradonačelnik u mišljenju navodi da su razvoj i investiciona politika u prethodnom periodu, koji su podrazumijevali kvalitetno održavanje cjelokupnog sistema i pružanje usluga korisnicima, neminovno zahtijevali povećani broj zaposlenih

206 pregleda0 komentar(a)
Glavni grad, Foto: Luka Zeković
09.06.2017. 13:21h

Članovi Odbora za izbor i imenovanja predložili su Skupštini Glavnog grada da na sjednici 12.juna odbije predlog 26 odbornika opozicije o razrješenju Odbora direktora preduzeća „Vodovod i kanalizacija“.

Odbor se izjasnio nakon što je dobio mišljenje gradonačelnika Slavoljuba Stijepovića u kome se navodi da je predlog koji je inicirao SDP, a podržalo 24 odbornika opozicije, neosnovan, isključivo dnevnopolitički motivisan i da ne postoje realni razlozi za njegovo usvajanje.

Stijepović u mišljenju navodi da vodovodni sistem Podgorica ima mnogo niži procent gubitaka vode u odnosu na druge vodovodne sisteme u Crnoj Gori, navodeći da je 2010.godine u Podgorici procenat gubitaka vode iz sistema iznosio 61, 77 odsto, a krajem 2016.godine 48, 37 odsto.

Gradonačelnik u mišljenju navodi da su razvoj i investiciona politika u prethodnom periodu, koji su podrazumijevali kvalitetno održavanje cjelokupnog sistema i pružanje usluga korisnicima, neminovno zahtijevali povećani broj zaposlenih.

Stijepović navodi da je broj potrošača u prethodnom periodu povećan sa 62.220 na 73.253 i da je uvećanje infrastrukture podrazumijevalo povećanje broja izvršilaca na poslovima održavanja vodovodne i kanalizacione mreže, kontrole mjernih instrumenata, otvaranje dispečerskog centra za kontrolu vodovodnog sistema Glavnog grada i drugim poslovima.

Odbornica SDP-a Jadranka Vojinović je kazala da se u izvještajima o radu “Vodovoda” godinama pojavljuju isti nedostaci i da na neracionalno poslovanje i upravljanje preduzećem ukazuje i povećan broj zaposlenih.

Momčilo Vujošević(DPS) je tražio od Vojinovićeve objašnjenje, s obzirom da su predstavnici opozicije prethodnih godina pozitivno ocjenjivali izvještaje o radu Vodovoda.

“Ako je tako uspješno poslovanje preduzeća i ako profit koji je ostvarilo preduzeće ukazuje da može pozitivno da posluje, ne vidimo razlog za poskupljenje vode od 23 odsto...”, odgovorila je Vojinović.

Zamjenik direktora Vodovoda, Filip Makrid, je ocijenio da je povećanje cijene vode zakonska mogućnost koju Vodovod koristi, navodeći da od 2011.godine nijesu povećavali cijenu vode koja iznosi 40 centi za pitku vodu i 20 za otpadne vode.

“To je, i kada pogledamo gradove u regionu, osim Skoplja i Ljubljane ...jedna od najnižih cijena vode, s tim da je Podgorica jedan od rijetkih vodovoda koja nema fiksnu naknadu za održavanje vodomjera i održavanje mreže”, istakao je Makrid.

Po kalkulaciji koju su dobili, Makrid je pojasnio da će poskupljenje vode iznositi ukupno 23 odsto i za vodu i za kanalizaciju.

Predlog Vodovoda da cijena budve veća za odvođenje otpadnih voda

Makrid je kazao da je predlog Vodovoda da cijena bude veća za odvođenje otpadnih voda, a da minimalno povećanje bude za pitku vodu.

To bi, kako je pojasnio, značilo da će potrošači koji imaju prosječan račun za vodu od 8 i po eura, nakon poskupljenja plaćati 9,86 eura.

“ Što se ostalih kategorija tiče, povećanje će biti minimalno ili će za neke kategorije da bude i umanjena cijena vode...”, kazao je Makrid.

On je istakao da će korisnici tuđe njege i socijalne pomoći biti subvencionirani sa 50 odsto umanjenja računa.